Nu avem bazine, dar putem avea o zi națională a înotului
Parlamentarii liberali au inițiat un proiect de lege pentru a fi declarată o zi națională a înotului. La nivelul întregii țări sunt sute de orașe ce nu au însă nici măcar o piscină publică.
În expunerea de motive care susţine propunerea de lege, parlamentarii PNL au explicat că „înotul este cel mai eficient şi complex sport datorită faptului că nu prezintă rezervele tipice majorităţii sporturilor”.
Au propus și o dată pentru celebrarea acestui tip de sport: 19 iulie, pe motiv că la 19 iulie 1908, cu prilejul desfăşurării celei de-a IV-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Vară de la Londra, era înfiinţată Federaţia Internaţională de Nataţie.
„Fixarea datei la care propunem sărbătorirea zilei naţionale a înotului are în vedere recunoaştere şi celebrarea în România a datei de 19 iulie, în armonie cu sărbătorirea la nivel mondial de către Federaţia Internaţională de Nataţie a World Aquatics Day. Corelarea celor două evenimente şi celebrarea la nivel mondial a înotului vor încuraja practicarea sporturilor acvatice şi vor conduce la o creştere a gradului de conştientizare în rândul populaţiei, cu privire la importanţa pe care sportul o are pentru sănătate”, suțin inițiatorii.
Aceștia recunosc și faptul că sportul nu prea poate fi practicat.
„România nu beneficiază în prezent de o infrastructură modernă adaptată rigorilor de pregătire a sportivilor români şi nu numai. Bazinele de înot sunt prea puţine şi, în bună măsură, vechi şi impracticabile”, se mai arată în proiectul depus la Senatul României.
La nivelul întregii țări, în cele 263 orașe (dintre care 82 municipii) mai există în prezent aproximativ 40 de bazine acoperite si 90 debazine descoperite, dintre care mai mult de 20 nu sunt funcționale.