Nu, chiar nu ai nevoie de mai multe proteine în dietă

Publicat: 01 feb. 2025, 07:18, de Andrei Ceausescu, în Sănătate , ? cititori
Nu, chiar nu ai nevoie de mai multe proteine în dietă

Un exemplu recent de acest tip de produse este „Weetabix Protein”, care a surprins într-un mod neplăcut la rafturile unui supermarket. Ceea ce părea a fi un produs clasic de mic-dejun, simplu și sănătos, a fost acum modificat pentru a include proteine suplimentare. Întrebarea care se pune este dacă acest lucru este chiar necesar. Weetabix nu avea nevoie de o astfel de „fortificare” pentru a rămâne un produs nutritiv și echilibrat.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu Weetabix, acesta este un produs de mic dejun din cereale integrale, bogat în fibre, cu un conținut scăzut de zahăr, sare și grăsimi, și fortificat cu vitamine și minerale esențiale. Proteina suplimentară pare să fie doar un alt truc de marketing, având în vedere că produsul deja îndeplinea toate standardele pentru un mic dejun sănătos. Totuși, s-a ajuns în punctul în care aproape orice aliment este modificat pentru a conține proteine suplimentare, fie că este vorba de gustări, dulciuri sau băuturi.

De ce toată lumea vrea proteine?

Proteinele sunt esențiale pentru corpul uman, fiind molecule care conțin aminoacizi esențiali de care organismul are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Proteinele ajută și la menținerea sațietății, fapt pentru care sunt adesea recomandate celor care doresc să slăbească. În plus, proteina joacă un rol important în construirea și menținerea masei musculare. Într-o eră a alimentelor procesate, proteina a devenit noul „ingredient magic”, iar marketingul de astăzi o promovează aproape ca pe un panaceu universal.

Dacă în trecut cuvinte precum „fără grăsimi” erau utilizate pentru a atrage consumatorii, astăzi proteina a devenit cheia succesului comercial. Nu doar produsele de fitness, ci și alimentele „banale” din supermarket sunt promovate ca având un conținut ridicat de proteine. Pachetele de cereale, gustările și băuturile sunt pline de etichete care subliniază conținutul ridicat de proteine, iar acest trend a explodat în ultimii ani. Datele recente arată o creștere semnificativă a produselor care promovează un conținut ridicat de proteine, de la 5% în 2023 la 7% în 2024, conform unui studiu al firmei de cercetare de piață Mintel.

De câtă proteină avem cu adevărat nevoie?

Deși proteina este importantă, trebuie înțeles că majoritatea oamenilor nu suferă de o carență de proteine în alimentație. Recomandarea generală este de 0,75g de proteine pe kilogram de greutate corporală, ceea ce înseamnă aproximativ 56g pentru un bărbat și 45g pentru o femeie. Aceste cantități pot crește pentru persoanele care fac exerciții fizice și doresc să construiască masă musculară, însă pentru majoritatea oamenilor, consumul de proteine este deja la nivelul recomandat sau chiar mai mare.

De fapt, cercetările arată că, în majoritatea cazurilor, americanii și britanicii consumă mult mai multă proteină decât au nevoie. De exemplu, bărbații din Regatul Unit consumă, în medie, aproximativ 85g de proteine pe zi, mult mai mult decât cei 56g necesari. Cu toate acestea, industria de suplimente proteice și alimentele fortificate cu proteine sunt într-o continuă expansiune.

Proteina „în exces” poate avea efecte negative

Consumul excesiv de proteine nu este doar inutil, ci poate avea și efecte negative. Suplimentele de proteine pot pune o presiune suplimentară asupra rinichilor, mai ales în cazul celor cu afecțiuni renale preexistente. De asemenea, unele dintre produsele ultra-procesate, care se vând sub eticheta de „proteine”, sunt pline de zahăr, grăsimi și alți aditivi care le fac mult mai calorice și mai puțin sănătoase decât sugerează etichetele lor.

De exemplu, unele batoane proteice au mai multe calorii decât o ciocolată standard, iar băuturile proteice pot conține cantități alarmante de zahăr. În plus, unele suplimente de proteine au fost găsite a conține metale grele, cum ar fi plumbul și arsenicul, care sunt dăunătoare pentru sănătate.

Echilibrul este cheia

În ciuda tuturor beneficiilor reale ale proteinei, cheia unei diete sănătoase nu este în a suprasolicita consumul de proteine, ci în a menține o alimentație echilibrată, care să includă o varietate de nutrienți. Fibrele, spre exemplu, sunt adesea neglijate în fața proteinei, deși au o importanță esențială pentru sănătatea digestivă. În loc să urmăm fiecare tendință de marketing și să căutăm proteine suplimentare în orice aliment, ar trebui să ne concentrăm pe o dietă variată, bazată pe alimente naturale și proaspete.

Astfel, nu ar trebui să lăsăm publicitatea să ne dicteze alegerile alimentare. Proteina este importantă, dar, în majoritatea cazurilor, o obținem deja dintr-o dietă normală și echilibrată. Alegerea unor produse simple, cum ar fi Weetabix, care deja conțin proteine și fibre, poate fi o soluție mult mai sănătoasă decât urmărirea trendurilor și consumul de produse „fortificate”.