„Nu mâncam, nu făceam duș, nu făceam nimic altceva”: Revolta lupilor tineri de la Goldman Sachs
Burnout, lipsă de somn, declin al sănătății mintale și fizice în rândul bankerilor juniori de la Goldman Sachs. Acestea sunt unele dintre „detaliile” pe care le-au scos la iveală analiștii de investiții angajați de un an de Goldman Sachs – una dintre proeminentele bănci de investiții din lume.
Analiștii de investiții angajați de un an de Goldman Sachs au oferit detalii despre ceea ce au descris ca fiind condiții de muncă „inumane” în cadrul unui chestionar informal, amplu distribuit pe platformele social media.
Mai mult, juniorii au ripostat și la adresa CEO-ului băncii, David Solomon, care a respins munca la distanță, calificând-o drept o „aberație”, relatează Business Insider.
În fapt, chestionarul cu 24 de întrebări relevă o imagine la prima vedere dezastruoasă la nivel mental și fizic în rândul bankerilor juniori, denumiți de o parte a presei și „lupii tineri” – ca o aluzie la filmul „Lupul de pe Wall Street” („The Wolf of Wall Street”), cu Leonardo DiCaprio în rolul principal.
Victime ale abuzului la locul de muncă
Tinerii analiștii afirmă că au lucrat în medie 98 de ore pe săptămână de la începutul lui 2021 și au dormit în jur de 5 ore pe noapte. Toți respondenții au declarat că programul de muncă le-a afectat negativ relațiile cu familiile și prietenii.
„A existat un punct în care nu mai mâncam, nu mai făceam duș și nu făceam nimic altceva decât să lucrez de dimineața până după miezul nopții”, a afirmat unul dintre analiști care a cerut să rămână anonim”.
Pe o scară de la 1 la 10, respondenții și-au evaluat sănătatea mintală la 2,8 și starea de bine fizică la 2,1, comparativ cu 8,8 respectiv 9 înainte de a se angaja la Goldman.
„Ceea ce mie nu mi se pare ok e să lucrezi 110-120 de ore în cursul unei săptămâni! Matematica e simplă, asta îți lasă 4 ore pe zi pentru mâncat, dormit, făcut duș, mers la baie și timpi de tranziție între acestea”, a declarat un alt analist.
„Asta nu mai e ‘muncit asiduu’, e abuz”, a adăugat acesta.
Goldman plătește juniorii cu 123.500 de dolari
Banca a anunțat că intenționează să răspundă nemulțumirilor angajaților săi, afirmând într-un comunicat că: „Știm că oamenii noștri sunt foarte ocupați deoarece afacerile merg bine și volumurile sunt la niveluri istorice. După un an de pandemie este de înțeles că persoanele se simt suprasolicitate și din acest motiv le ascultăm îngrijorările și luăm pași multipli pentru a le ameliora”.
Goldman își plătește analiștii juniori cu 123.500 de dolari în primul an, fiind o practică întâlnită în rândul instituțiilor de elită de pe Wall Street să le ceară angajaților tineri să lucreze multe ore în speranța că vor ajunge în managementul companiei unde salariile sunt de ordinul milioanelor de dolari, potrivit Bloomberg.
Cei care au răspuns la chestionar au declarat că plata nu justifică stresul.