„Nu, mulțumesc, nu beau vin” Cele mai mici vânzări după 1961. Vezi de ce
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Screenshot-2025-04-16-231639.png)
Vânzările de vin au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani, la nivel global. Asta, pe fondul schimbării obiceiurilor de consum al generațiilor tinere și al scumpirii. În plus, producția este grav afectată de fenomenele meteo extreme, scrie The Guardian citat de biziday.ro.
Tinerii nu mai beau mult vin, ca părinții lor
La nivel global, prețul unei sticle de vin a crescut cu +30%, comparativ cu anul 2020. Totodată, în ultimii cinci ani, consumul global a scăzut cu -12%.
Scumpete, maică, și nu e nici sănătos. Oare?…
OIV a mai transmis că industria a fost lovită de „o furtună perfectă”, deoarece preocupările legate de sănătate au determinat scăderea consumului în multe țări, iar factorii economici s-au adăugat la probleme. Acum, odată cu impunerea tarifelor de export de către Administrația Trump, temerile că acestea vor afecta vânzările de vin au crescut. În Statele Unite, cea mai mare piață, consumul a scăzut cu -5,8%. În Europa, care reprezintă aproape jumătate din vânzările mondiale, consumul a scăzut cu -2,8% anul trecut.
…beneficii ale vinului roșu
Se consideră că o cantitate mică de vin roșu – circa 150 ml/zi – aduce cele mai multe beneficii pentru sănătate, în comparație cu alte băuturi alcoolice. Specialiștii atribuie multe dintre proprietățile sale benefice în special polifenolului din struguri, în special din coajă. Resveratrolul are și el calități antioxidante puternice, la fel ca legumele, fructe, ceaiul, cafeaua sau ciocolata.
La ce să ne așteptăm de la un vin rosu:
- Reduce riscul de boli cardiovasculare – prin faptul că ajută la reținerea colesterolului de tip HDL în sange;
- Protejează creierul împotriva daunelor produse de accidentul vascular cerebral. Conform cercetărilor, resveratrolul prezent în struguri și vin ridică nivelurile unor enzime implicate în protejarea celulelor nervoase;
- Apără organismul împotriva microbilor – un pahar pe zi reduce riscul de infecție cu Helicobacter Pylori, bacteria ce cauzează gastrita, ulcerul sau cancerul la stomac, și protejează împotriva infecției cu bacteria Salmonela din alimente;
- Susține sănătatea cardiacă – ajută la scăderea riscurilor de boli de inimă;
- Crește nivelul de acizi grași Omega-3 din sânge, cu rol în protecția organismului împotriva afecțiunilor cardiace;
- Previne ateroscleroza – alcoolul și polifenolii din vinul roșu mențin sănătatea vaselor de sânge prin promovarea formării de acid nitric, ce are un rol important în reglarea tonusului vascular; astfel pot fi prevenite fenomenele de rigidizare a arterelor;
- Ajută la prevenirea diabetului – în cazul persoanelor diabetice, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge;
- Previne obezitatea – prin efectul pe care îl are resveratrolul în arderea grăsimilor și activarea metabolismului;
- Ajută la prevenirea răcelilor – anumite studii au arătat că aceia care consumă vin roșu sunt mai puțin predispuși la îmbolnăviri, comparativ cu aceia care nu îl beau;
- Poate preveni mai multe tipuri de cancer – de colon, plămâni, rect sau sâni;
- Are efect relaxant și afrodiziac – atât datorită alcoolului, cât și polifenolilor și melatoninei.
Efecte adverse
Printre efectele consumului ridicat de vin roșu se numără:
- ciroza hepatică;
- obezitatea;
- depresia.
Consumul de vin roșu trebuie să se limiteze la unu sau două pahare de 150 ml pe zi în cazul bărbaților – persoane adulte, sub 65 de ani, și a unuia singur în cazul femeilor, indiferent de vârstă.
Contraindicații ale consumului de vin
- În perioadele de sarcină nu este recomandat consumul de vin roșu, deoarece poate afecta dezvoltarea fătului, din cauza alcoolului ce poate trece în sângele copilului;
- În cazul minorilor, al căror sistem nervos este încă în plină dezvoltare, consumul de alcool poate provoca daune ireversibile ale celulelor nervoase, dar și probleme cognitive sau de comportament;
- Persoanele cu niveluri mari de trigliceride în sânge – asociate cu boli de inimă și diabet – trebuie să limiteze consumul de vin roșu, care poate crește suplimentar aceste valori;
- Persoanele hipertensive, cele cu insuficiență hepatică sau ciroze nu pot consuma alcool sau vin roșu;
- Vinul roșu conține calorii goale și poate conduce la creșterea în greutate.
Un consum moderat de vin roșu, de circa 150 ml/zi, are însă efecte benefice pentru adulți, iar un pahar poate fi consumat cu plăcere alături de prieteni, scrie drmax.ro.