Nu se află în România: Peşterile în care se găsesc trupurile neputrezite a peste 100 de sfinţi
Reprezintă una dintre principalele atracţii ale celui mai mare complex monahal din Kiev: galeriile subterane de la Lavra Pecerska, ce au fost săpate acum aproape 1.000 de ani. Sunt vizitate, zilnic, în pofida războiului care macină Ucraina, de sute sau chiar mii de credincioşi.
„Sunt două peşteri şi în fiecare peşteră sunt câte trei biserici. În total avem 120 de moaşte. 43 de moaşte sunt în peştera de sus. Această peşteră are adâncimea de 15 metri, iar lungimea tunelelor este de aproximativ 300 de metri. În peştera de jos sunt 77 de moaşte. În fiecare dintre peşteri sunt câte trei biserici în care se face zilnic Sfânta Liturghie„, explică Dimitrie, un student la Teologie, care îndeplineşte şi rolul de ghid al peşterilor, potrivit Agerpres.
Ambii sfinţi şi-au prevestit sfârşitul
Fiecare dintre cele două peşteri îşi au începuturile în a doua jumătate a secolului al XI-lea. Una dintre ele, Peştera de sus, a fost creată de Preacuviosul Antonie, iar a doua, Peştera de jos, a fost opera Preacuviosului Teodosie. De altfel, se spune că ambii sfinţi şi-au prevestit sfârşitul şi s-au retras în subteran, unde aveau să se roage până la sfârşitul vieţii.
Potrivit ghidului, „primul care şi-a săpat peştera a fost Preacuviosul Antonie şi apoi fraţii care s-au alăturat lui şi-au săpat şi ei aici locuri de închinare. Călugării care îşi săpau aici chilie o făceau pentru a avea un loc de rugăciune„.
Lavra Pecerska, ce se traduce Lavra Peşterilor, este cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din Ucraina. Viaţa monahală de aici a început în 1051.