Nu va exista niciun plan de salvare? SUA nu vor putea ajuta Europa
Producătorii americani de petrol și gaze de șist avertizează că nu vor putea crește producția suficient pentru a ajuta Europa să facă față crizei energetice din iarna viitoare, scrie Financial Times.
Deși prețul petrolului a scăzut în ultima vreme, situația de pe piață s-ar putea schimba la începutul lunii decembrie, când va intra în vigoare embargoul european asupra achiziției de petrol rusesc. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat săptămâna aceasta că embargoul „ar putea declanșa o creștere a prețului petrolului”. Experții cred că prețurile vor crește din nou peste 100 de dolari pe baril.
„SUA nu pot crește brusc producția. Producția actuală este ceea ce este”, spune Wil Wanlo, șeful fondului de investiții private Quantum Energy Partners, unul dintre cei mai mari investitori în sectorul de șisturi.
„Nu va exista niciun plan de salvare„, a adăugat Wanlo. „Nici pe partea de petrol, nici pe partea de gaze„.
„Noi nu punem în funcțiune nicio platformă nouă”
Directorul executiv al Pioneer Natural Resources Co. Scott Sheffield, întrebat dacă producătorii de șisturi din SUA ar putea crește semnificativ producția, a răspuns: „Nu, nu cred că se va întâmpla asta”.
„Noi nu punem în funcțiune nicio platformă nouă și nu văd pe nimeni sau pe altcineva care să facă acest lucru”, a spus Sheffield. El crede că prețul petrolului ar putea crește peste 120 de dolari pe baril în această iarnă.
Ben Dell, șeful fondului de private equity Kimmeridge Energy, a declarat că acționarii au fost reticenți în a da undă verde producătorilor de petrol și gaze pentru a accelera producția, deoarece ar necesita noi investiții. Investitorii, pe de altă parte, preferă ca societățile să producă mai puțin, dar cu un profit mai mare.
O mică creștere a ofertelor de petrol și gaze din SUA în următoarele luni „nu va schimba situația globală”, spune șeful producătorului privat Greenlake Energy Ventures.
Producția de petrol din SUA a ajuns la 13 milioane de barili pe zi înainte de pandemia de coronavirus, dar apoi a scăzut brusc și încă nu a revenit la nivelurile de dinaintea crizei. Săptămâna trecută a fost de 12,1 milioane de barili pe zi, potrivit datelor Departamentului american al Energiei.