Nucile pecan, un aliat de nădejde contra colesterolului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/nuci-pecan.jpg)
Conform unui recent studiu realizat în Statele Unite, nucile pecan au capacitatea de a reduce colesterolul din sânge.
Studiul, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Penn State din SUA, este publicat în The American Journal of Clinical Nutrition și s-a axat pe analiza efectelor consumului zilnic de nuci pecan asupra sănătății cardiovasculare.
Pentru aceast studiu, cercetătorii au recrutat 138 de adulți cu vârste între 25 și 70 de ani, toți cu cel puțin un factor de risc pentru sindromul metabolic (obezitate abdominală, hipertensiune arterială, nivel ridicat al colesterolului etc.).
Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupe: o grupă cu participanți cărora li s-au înlocuit gustările obișnuite cu 57 de grame de nuci pecan pe zi; a doua grupă cu dietă obișnuită. Nivelul colesterolului și alimentația lor au fost analizate folosind probe de sânge.
Rezultatele sunt categorice: persoanele care au mâncat nuci pecan au beneficiat de scăderea colesterolului total, a colesterolului LDL (numit și colesterolul ”rău” dacă este la un nivel ridicat) și a trigliceridelor. ”Înlocuirea gustărilor obișnuite cu nuci pecan a îmbunătățit factorii cheie de risc pentru bolile de inimă, inclusiv colesterolul din sânge, dar și calitatea alimentației”, spune Kristina Petersen, profesor asociat de științe nutriționale la Universitatea Penn State și co-autor al studiului.
În cifre, cercetătorii au observat o reducere cu 5% a colesterolului total, cu 6% a colesterolului LDL și cu aproximativ 8% a trigliceridelor, așa cum menționează BBC Science Focus. În plus, participanții și-au îmbunătățit și calitatea dietei zilnice cu 17%.
Și nu este totul. Pe lângă impactul asupra nivelului colesterolului, cei care au introdus nucile pecan în alimentația zilnică pare că au fost stimulați să adopte și alte obiceiuri alimentare sănătoase. Astfel, participanții care au inclus nuci pecan în dieta zilnic au crescut consumul de proteine din vegetale și fructe de mare, alimente mai puțin folosite.
Nucile pecan sunt bogate în polifenoli și acizi grași nesaturați încât ele ar trebui să facă parte din alimentația noastră zilnică.
Dar nu-i totul perfect
Studiul a observat o creștere medie în greutate cu 0,7kg în grupa participanților care au mâncat nuci pecan. În concluzie, nucile pecan au beneficii incontestabile pentru inimă, dar ele trebuie consumate în mod echilibrat. Studiul de la Universitaetea Penn State subliniază că scăderea colesterolului este semnificativă atunci când nucile pecan înlocuiesc alimentele bogate în grăsimi saturate. Deci nucile pecan nu sunt în plus, ci în locul unor alimente. Așadar, pentru beneficii maxime, se rccomandă un consum moderat. De asemenea, trebuie reținut că nu este suficient să adaugi o mână de nuci într-un un stil de viață dezechilibrat pentru a reduce nivelul colesterolului și riscul de boli cardiovasculare.