Nuclearelectrica a majorat cu 90% salariile angajaţilor în ultimii şapte ani. Salariul directorului general a crescut de patru ori

Publicat: 16 apr. 2025, 11:10, de Rona David, în Energie , ? cititori
Nuclearelectrica a majorat cu 90% salariile angajaţilor în ultimii şapte ani. Salariul directorului general a crescut de patru ori
Nuclearelectrica

Deoarece la o companie de stat nu doar profitul este cel care determină cât de competentă este conducerea ei, ci și preţul şi producţia de energie, fiecare şef al companiilor din energie ar trebui să fie suspus unei evaluări şi în funcţie de aceste criterii. România suferă de lipsa de energie şi trebuie să importe atunci când este deficit.

Potrivit ZF, la Nuclearelectrica (SNN) cheltuielile cu salariile au crescut cu 90% în ultimii şapte ani, La rândul său, directorul general Cosmin Ghiţă primeşte bonusuri de perfor­manţă consistente şi salariu în creştere, deşi producţia s-a plafonat la aproximativ 10.400 de GWh.

De la 10.443 MWh în 2018, producţia a înregistrat un vârf de 10.558 MWh în 2020 şi a ajuns la 10.019 în 2024. În acelaşi timp, cheltuielile cu personalul aproape s-au dublat la 742 mil. lei, iar remuneraţia fixă brută a CEO-ului a crescut cu 50%, la 684 mil. lei. Acesta a primit şi bonusuri de performanţă (componenta variabilă) – 222.464 lei în 2022, 1,43 mil. lei în 2023 şi 1,71 mil. lei în 2024.

Amintim că CE a decis, la mijlocul lunii octombrie 2024, suspendarea parțială a plăților din PNRR, pe cererea de plată nr. 3. Printre motive este modul netransparent și nebazat pe competență în care se fac numirile la șefia companiilor energetice de stat. Acest jalon valorează 300 de milioane de euro din cele 1,1 miliarde de euro suspendate.

Numirile lipsite de transparență și de criterii profesionale, uneori realizate în conflict de interese, au fost motive pentru blocarea celor 300 de milioane de euro din PNRR. Comisia Europeană a avertizat încă de anul trecut din iunie că acest jalon nu este îndeplinit, fiind constatate numeroase nereguli legate de modul în care sunt făcute numirile de șefi la companiile de stat, de la incompatibilități până la condiții netransparente de selecție.

Pentru toate procedurile de selecție de la companiile energetice au fost publicate „anunțuri banale”, la mica publicitate, în zone slab vizibile, atrăgea atenția Comisia. Unii membri din comitetele de selecție erau și candidați. Membrii din comitetele de numire și remunerare erau și în consiliile de administrație, stabilind ei pentru ei nivelul de remunerare.

Cele cinci companii listate, potrivit surselor, ar fi: Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Conpet și Oil Terminal.