Nuclearelectrica își duce deșeurile radioactive în Apuseni

Publicat: 07 aug. 2023, 16:00, de Alice Gherman, în ESENȚIAL , ? cititori
Nuclearelectrica își duce deșeurile radioactive în Apuseni

Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) intenționează să plătească în jur de 768.000 de euro pentru serviciile de preluare, tratare (decontaminare), solidificare și depozitarea definitivă a deșeurilor lichide apoase radioactive de la Cernavodă.

La Cernavodă, în urma activităților de întreținere executate asupra diverselor sisteme nucleare rezultă o serie de așa-numite deșeurilor lichide apoase radioactive. Ca în cazul oricărui deșeu radioactiv, acestea trebuie depozitate în condiții de maximă siguranță pentru mediul înconjurător.

SNN va organiza pe 4 septembrie o licitație pentru ca un operator economic să poată să preia aceste deșeuri, scriu cei de la Jurnalul.ro. Viitorul contract, estimat la 767.797 de euro, va prevede preluarea anuală a șase metri cubi de deșeuri radioactive care vor fi împărțite pe cinci transporturi.

Stocarea deșeurilor radioactive solide/ solidificate este asigurată pentru toată perioada de exploatare a centralei în condiții de securitate și păstrare optime, în Depozitul Intermediar de Deșeuri Solide Radioactive (DIDSR). Depozitarea finală se va realiza numai după condiționarea lor, care va garanta că cel puțin 300 de ani nu vor avea impact negativ asupra mediului înconjurător. În faza de depozitare finală, deșeurile amintite vor fi trimise la Depozitul Național de Deșeuri Radioactive Băița-Bihor, în Munții Apuseni.

Depozitul de deșeuri de la Băița se află în locația fostei mine de uraniu Băița. Are o capacitate de depozitare de 5.000 de metri cubi și este ocupat doar pe jumătate. Autoritățile estimează că, în ritmul actual de producere și gestionare a deșeurilor radioactive din România, depozitul se va umple în jurul anului 2040.

Cele două unități funcționale ale centralei de la Cernavodă, Unitățile 1 și 2, produc anual circa 100 de metri cubi de deșeuri cu nivel de radioactivitate scăzut și intermediar. Cantitatea de deșeuri radioactive produsă anual însă va crește odată cu punerea în funcțiune a Unităților 3 și 4, precum și a centralei cu minireactor nuclear, care va fi instalată la Doicești, în județul Dâmbovița.