Numărul de infectări cu varianta indiană a COVID-19 crește din nou în Marea Britanie. Vineri a ajuns la peste 6.000 de cazuri
Marea Britanie a înregistrat vineri 6.238 de noi cazuri de Covid-19, cel mai ridicat număr de infectări zilnice de la sfârşitul lunii martie şi în creştere faţă de cele 5.274 de cazuri confirmate joi, deşi mai mult de trei sferturi din populaţia adultă a acestei ţări a fost vaccinată cel puţin cu prima doză, relatează Reuters.
Rata infectărilor aproape s-a dublat într-o săptămână. Astfel, în săptămâna încheiată pe 29 mai o persoană din 640 avea Covid-19 în Marea Britanie, faţă de o persoană din 1.120 în săptămâna anterioară. A crescut, de asemenea, şi rata de reproducere a virusului, până la 1,2, ceea ce înseamnă că în medie 10 persoane contaminate infectează la rândul lor alte 12 persoane.
Creşterea infectărilor survine în pofida faptului că aproape 40 de milioane de persoane – însumând peste trei sferturi din populaţia adultă a Marii Britanii – au primit cel puţin prima doză de vaccin anti-Covid-19, în timp ce puţin mai mult de jumătate din populaţia adultă a acestei ţări este vaccinată cu ambele doze.
Conform responsabililor sanitari britanici, acest avans al epidemiei este provocat de variantă indiană (varianta Delta) a coronavirusului, care a devenit dominantă în Marea Britanie, luând locul variantei britanice (varianta Alfa) care a provocat ultimul val epidemic.
Public Health England a avertizat joi că varianta indiană implică un risc crescut de creştere a spitalizărilor, fiind mai contagioasă decât cea britanică. Acelaşi organism britanic a apreciat luna trecută că două doze de vaccin sunt aproape la fel de eficiente împotriva variantei indiene faţă de cea britanică.
Totuşi, potrivit unui studiu privind vaccinul Pfizer publicat joi de revista The Lancet, nivelul anticorpilor din sânge capabili să neutralizeze variantă indiană a coronavirusului este mai mic la persoanele vaccinate cu acest ser comparativ cu anticorpii generaţi împotriva variantei britanice.