UPDATE: Votul din diaspora s-a încheiat

Publicat: 06 dec. 2020, 07:17, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
UPDATE: Votul din diaspora s-a încheiat
Foto:puterea.ro

Votul în străinătate pentru alegerile parlamentare din România s-a încheiat odată cu închiderea ultimelor secţii de votare de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii şi Canadei, la ora locală 21.00 (07.00 ora României).Î n total, în afara ţării au votat 265.490 de alegători.

Cea mai mare prezenţă la vot în diaspora s-a înregistrat în Italia (48.387 de alegători), Republica Moldova (37.632), Spania (33.576), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (31.507), Germania (30.493), Franţa (11.695), conform platformei online a Biroului Electoral Central.

În Spania, ţara cu una dintre cele mai mari comunităţi de români din străinătate, au fost organizate 140 de secţii de votare iar în Italia, 137 de secţii.

MAE reaminteşte că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate.

Secţiile de votare sunt deschise între orele locale 7,00 şi 21,00, cu posibilitatea prelungirii programului până cel mult la ora 23,59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara acestuia, pentru a intra în localul de vot.

Ministerul recomandă insistent respectarea măsurilor de protecţie sanitară aplicabile la secţiile de votare din străinătate şi a măsurilor adoptate de autorităţile din statul de domiciliu/reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secţia de votare.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia dintre următoarele acte: paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar), însoţit de un document emis de autorităţile statului de reşedinţă prin care se dovedeşte dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.