Nume noi în cursa pentru Cotroceni. Daniel David: ”Aș putea lua în calcul o astfel de posibilitate”

Publicat: 11 dec. 2024, 17:19, de Oana Stoica, în POLITICĂ , ? cititori
Nume noi în cursa pentru Cotroceni. Daniel David: ”Aș putea lua în calcul o astfel de posibilitate”
Nume noi în cursa pentru Cotroceni. Daniel David: ”Aș putea lua în calcul o astfel de posibilitate”

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, este vehiculat ca posibil candidat comun din partea partidelor pro-europene la alegerile prezidențiale din 2024.

Propunerea sa ca figură centrală în rândul forțelor politice pro-europene vine într-un context în care se caută un candidat capabil să atragă voturile societății civile și ale unui electorat atașat valorilor euroatlantice.

Declarațiile rectorului UBB

Daniel David a reacționat la speculațiile privind posibila sa candidatură pe blogul personal, subliniind că discuțiile nu ar trebui să fie despre el, ci despre ceea ce doresc oamenii și modul în care partidele politice percep situația.

„Am văzut că în spațiul public circulă și numele meu, din zone mai formale sau mai informale, ca unul dintre potențialii candidați proeuropeni la alegerile prezidențiale din 2024. Probabil că numele meu a apărut ca urmare a angajamentelor mele publice constante pentru România euroatlantică, accentuate în perioada alegerilor din 2024. Dar aceste angajamente pentru România euroatlantică nu au fost pentru o potențială candidatură de acest fel, ci reprezintă ceea ce am ca valoare cardinală”, a scris rectorul.

Acesta a sugerat că orice decizie privind desemnarea unui candidat proeuropean ar trebui luată în urma unui proces riguros de analiză sociologică și politologică.

„Partidele proeuropene, în colaborare strânsă cu societatea civilă și cu atenție la nevoile și mesajul oamenilor, trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potențiali candidați, veniți din mediul politic, socio-economic și cultural-academic. Acești candidați trebuie analizați rațional politic și riguros sociologic”, a mai spus el.

Întrebat dacă ar accepta o candidatură, rectorul a declarat că acest lucru ar putea fi posibil doar dacă ar rezulta în mod firesc dintr-un proces bine fundamentat.

Dacă mi s-ar propune pur și simplu, într-un mod simplist, nu aș accepta. Dar dacă ar rezulta în urma analizelor și pașilor descriși de mine, aș putea lua în calcul o astfel de posibilitate”, a subliniat el.

Cine este Daniel David?

Daniel David este o personalitate marcantă în domeniul academic și psihologic. Este profesor de științe cognitive clinice (psihologie clinică și psihoterapie), membru corespondent al Academiei Române și membru al Academiei Europene. De asemenea, ocupă poziția de profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, SUA. Rectorul UBB este, totodată, președintele Asociației Psihologilor din România, vicepreședinte al Danube Rector’s Conference și membru în board-ul GUILD.

Conform analizelor internaționale, Daniel David este inclus între cei mai citați 2% oameni de știință din lume în domeniul său de specialitate. Această recunoaștere împreună cu experiența sa academică solidă l-au transformat într-o figură de referință pentru societatea civilă și mediul educațional din România.

Cine l-a propus și care este contextul politic

Primul care a menționat numele lui Daniel David în contextul unei candidaturi la prezidențiale a fost liderul UDMR, Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, un candidat precum rectorul UBB ar putea reprezenta un simbol al valorilor euroatlantice și o punte de legătură între diversele segmente ale societății românești.

Partidele pro-europene sunt în căutarea unui lider capabil să reprezinte un consens larg și să atragă electoratul atașat valorilor democratice și euroatlantice. Numele lui Daniel David se alătură unei liste de personalități ce ar putea întări aceste valori și ar putea reprezenta un punct de coagulare pentru societatea românească.

Rămâne de văzut dacă această candidatură va prinde contur sau dacă discuțiile în jurul rectorului UBB sunt doar parte a unui proces preliminar de selecție în rândul partidelor pro-europene.