Numire controversată în Ministerul Finanțelor: o fostă inculpată pentru mită, promovată într-o funcție-cheie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/barna-1.jpg)
Speranța Georgeta Ionescu, fostă director economic în Ministerul Mediului, a fost numită joi, 3 aprilie, în funcția de secretar general al Ministerului Finanțelor, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu și publicată în Monitorul Oficial.
Numirea Speranței Georgeta Ionescu, la propunerea ministrului Finanțelor, Tanczos Barna, a stârnit controverse, având în vedere trecutul legat de un dosar de corupție cu acuzații de mită sub forma unui Audi A3 și a unei poșete Louis Vuitton.
Achitată definitivă după eliminarea probelor SRI
Georgeta Ionescu, cunoscută anterior sub numele de Munteanu, a fost trimisă în judecată în decembrie 2017 de către DNA Oradea pentru luare de mită și trafic de influență. Procurorii au susținut că aceasta a primit 61.394 lei, echivalentul parțial al valorii unui autoturism Audi A3, și o poșetă de lux în valoare de 6.300 lei, în schimbul sprijinului oferit unei firme private, într-o licitație privind lucrările de infrastructură în județul Constanța.
Potrivit rechizitoriului, Ionescu ar fi intervenit pentru ca firma omului de afaceri Mircea Marcu să câștige licitația pentru regularizarea văilor Agigea și Lazu și pentru a asigura alocarea fondurilor necesare investiției.
În 2021, Curtea de Apel București a achitat-o definitiv, după ce instanța a eliminat probele obținute de DNA cu sprijinul Serviciului Român de Informații (SRI). Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, unul dintre judecători exprimând opinia separată că Ionescu ar fi trebuit condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.
Legături cu fostul ministru Laszlo Borbely
Dosarul în care a fost implicată Georgeta Ionescu a fost desprins dintr-un dosar mai amplu, care îi viza pe fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, și pe consilierul său Szepessy Szabolcs. În timp ce Szabolcs a fost condamnat pentru fapte de corupție, Borbely a evitat ancheta penală după ce Parlamentul a refuzat în două rânduri ridicarea imunității sale.
În prezent, Laszlo Borbely este consilier de stat în aparatul prim-ministrului și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
În cadrul anchetei, procurorii DNA au inclus interceptări în care Georgeta Ionescu discuta cu consilierul lui Borbely despre primirea autoturismului, sugerând că tranzacția era legată de bani presupus primiți ilegal.
Numirea, sub semnul criticilor
Numirea Georgetei Ionescu într-o poziție de conducere în Ministerul Finanțelor este privită cu suspiciune și critici, în special în contextul în care lupta împotriva corupției rămâne un angajament asumat de România la nivel european. Deși achitată în instanță, Ionescu rămâne asociată cu un dosar care a implicat acuzații serioase de abuz de funcție și trafic de influență, conform stiripesurse.ro.
Mai mult, promovarea unei persoane cu un astfel de trecut judiciar într- una dintre cele mai sensibile funcții administrative ale statului – secretar general al MFP – ridică semne de întrebare privind criteriile de integritate și transparență asumată de actualul guvern. Decizia poate reprezenta un test pentru coerența discursului anticorupție al autorităților și pentru încrederea publicului în instituțiile statului.
Deocamdată, nici premierul Marcel Ciolacu, nici ministrul Tanczos Barna nu au oferit explicații suplimentare privind această alegere.