În 1975, o adolescentă a trimis o scrisoare la o adresă întâmplătoare. Ce s-a întâmplat apoi poate fi subiectul unui film: „Pur și simplu am rotit globul pământesc”

Publicat: 11 dec. 2024, 13:04, de Lavinia Tudor, în LIFESTYLE , ? cititori
În 1975, o adolescentă a trimis o scrisoare la o adresă întâmplătoare. Ce s-a întâmplat apoi poate fi subiectul unui film: „Pur și simplu am rotit globul pământesc”
Sursa foto: M. Leonor P. Drago via CNN

În anii 1970, Leonor Drago, o adolescentă dintr-un mic oraș din Alentejo, Portugalia, privea avioanele ce zburau deasupra casei sale și visa la locuri îndepărtate precum Statele Unite sau Franța. Însă, în acele vremuri, călătoriile internaționale păreau imposibile, mai ales că familia sa nu își permitea astfel de luxuri, conform CNN.

„Pentru mine, Statele Unite erau ceva de neatins”, mărturisește Leonor. „Era greu să ajungi acolo.”

Însă în 1975, perspectiva Leonorei asupra lumii s-a schimbat radical, când a primit o scrisoare de la o fetiță de 12 ani, Michelle Anderson, din Statele Unite. Cele două s-au împrietenit rapid prin corespondență, iar legătura lor a supraviețuit decadelor, căsătoriilor, copiilor și evoluției tehnologiilor de comunicare.

„A fost o legătură foarte bună”, spune Michelle. „A fost amuzant. Nu pot să-mi imaginez viața fără ea și nici a familiei ei”.

„Am învârtit globul și am găsit trei locuri”

Michelle povestește că a fost interesată să învețe despre o altă cultură, iar mama ei i-a sugerat să-și caute o prietenă de corespondență. „Ideea mamei mele era să scriu o scrisoare în care să mă prezint ca o fetiță de 12 ani dintr-un mic oraș din Connecticut. Am învârtit globul și am găsit trei locuri. Unul dintre ele era un oraș portughez aproape de Moura”.

Corespondența a început când o altă fetiță din școala Leonorei a refuzat scrisoarea, iar Leonor, cu entuziasm, a preluat-o. „I-am spus: «Arată-mi mie!» și așa a început totul”.

Cele două au descoperit că aveau multe în comun, incluzând gusturi similare în poezie și preferințe pentru lucruri dulci și drăgălașe. Leonor își amintește cu drag de acele prime scrisori, când o ruga pe Michelle să-i corecteze engleza.

„Mi-aș dori să le avem încă, pentru că ar fi fost foarte amuzant… Era vorba doar de cultura pop”, povestește Michelle. „La 12 și 15 ani, vorbeam despre filmele pe care le-am văzut, cărțile pe care le citeam, emisiunile de pe televizor. Și uneori găseam asemănări în cărți sau emisiuni”.

Michelle se minuna de lucruri simple care păreau de neînțeles pentru ea, cum ar fi mesele cu pește proaspăt

Deși trăiau pe continente diferite, fetele erau fascinante de viețile celorlalte. Michelle se minuna de vacanțele Leonorei în Algarve și de lucruri simple care păreau de neînțeles pentru ea, cum ar fi mesele cu pește proaspăt, care în mod surprinzător includeau capul pe farfurie.

După mai mulți ani de corespondență, Michelle a reușit să economisească banii necesari pentru a călători în Portugalia. „Mi-a luat trei ani să adun acești bani, făcând babysitting pentru 50 de cenți pe oră”, spune Michelle. Cu timpul, vecinii au mărit plata la un dolar pe oră, iar după ce a strâns suficienți bani, Michelle a cumpărat biletul de avion. Pe 7 august 1980, la vârsta de 17 ani, a ajuns la Aeroportul JFK din New York pentru a se întâlni cu Leonor.

„Niciodată nu mai zburasem până atunci”, își amintește Michelle. „Eram între anul III și IV de liceu… dar într-o zi mă aflam în avion, urmând să petrec trei săptămâni cu tine”.

Sursa foto:  M. Leonor P. Drago via CNN

Sursa foto: M. Leonor P. Drago via CNN

Email-urile au înlocuit scrisorile

La întâlnirea din aeroport, ambele au adus poze pentru a se recunoaște, iar o jucărie Smurf și un album al lui Billy Joel au fost cadouri pentru Leonor. „Fratele tău m-a găsit în aeroport și a ținut sus poza. Atunci am știut că ne-am găsit, și am început aventura”.

Cele două au petrecut două săptămâni de neuitat, iar Michelle a fost integrată complet în familia Leonorei. „Am făcut tot ce făceai tu, am fost parte din viața ta de zi cu zi”, povestește Michelle.

După câțiva ani de corespondență constantă, tehnologia a evoluat, iar emailurile au înlocuit scrisorile, dar legătura lor a rămas la fel de puternică. „Când s-au născut copiii, nu am încetat să scriem”, spune Leonor.

După mulți ani și multiple vizite, în 2022, Leonor a reușit să ajungă în Statele Unite, iar reuniunea lor a fost una extraordinară. „A fost un vis devenit realitate”, spune Leonor. „42 de ani mai târziu.”

Leonor și Michelle au rămas prietene pentru tot restul vieții lor, iar în ciuda distanței, legătura lor este mai puternică ca niciodată. „Suntem suflete pereche”, spune Michelle. „Este uimitor cum, într-o lume atât de mare, am reușit să facem totul mai mic prin această prietenie unică”.