O alimentație vegetală cu adevărat sănătoasă reduce riscul de diabet
Un regim alimentar vegetal – vegetarian sau vegan – ajută la reducerea riscului de diabet de tip 2, cu condiția ca acest regim să fie unul sănătos.
Un recent studiu publicat în revista științifică ”Diabetologia” s-a interesat de potențialele avantaje asupra sănătății oferite de regimul vegetal. Mai precis studiul s-a focalizat pe contribuția regimului fără produse de origine animală la scăderea riscului de diabet de tip 2, care vizează persoanele adulte, transmite HuffPost.
Pentru aceasta, cercetătorii au analizat metaboliții, specifici digestiei. Astfel, au fost analizae eșantioane de sânge de la 10.000 de persoane a căror alimentație a fost monitorizată zilnic. Scopul: a determina dacă o alimentație vegetală poate influența producția de metaboliți, diminuând riscul de diabet de tip 2.
Important este că specialiștii au făcut o distincție între alimentele de origine vegetală care sunt sănătoase și celelalte alimente. În categoria alimentelor ”sănătoase” sunt incluse fructele, legumele, nucile, leguminoasele și sunt excluse cele ”procesate”: băuturi carbozaharoase, unele dulciuri etc.
Cu ajutorul indicelui PDI (plant-diet indicator) care determină cât de ”vegetal” este un aliment, cercetătorii au realizat un clasament. ”Trebuie să facem diferența între alimentele sănătoase pe bază de plante și cele mai puțin favorabile sănătății, produse numite ”ultraprocesate” a căror calitate nutrițională poate fi similară cu ceea ce uneori se numește ”junk food”, dar în versiunea vegetală, precizează pentru HuffPost Benjamin Alles, epidemiolog EREN (echipa de cercetare în epidemiologie nutrițională).
În viitor, studiile vor analiza dacă o dietă ”nesănătoasă”, pe bază de plante este totuși mai bună în combaterea diabetului decât o dietă tradițională, care include carne și produse din carne.