O altă pierdere uriașă pentru România: A murit Ion Caramitru
Actorul, regizorul și directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, a decedat la vârsta de 79 de ani. El era internat tot la Spitalul Elias, ca și Ivan Patzaichin, iar cauza a fost o boală de care a suferit în ultimele luni.
Medicii au reușit să afle doar la începutul lunii trecute ce boală are Ion Caramitru, când au descoperit că are o infecție de sânge. Din păcate, boala a fost fatală.
Ion Caramitru a fost o personalitate importantă a teatrului și filmului românesc. A fost și politician, lucrând la ministru al Culturii între 1996 și 2000.
Ion Caramitru a fost căsătorit cu actrița Micaela Caracaș și a avut trei băieți: Ștefan, Andrei și Matei Caramitru. A fost președinte al UNITER din 1990, iar începând cu anul 2005 a fost directorul Teatrului Național din București.
S-a născut într-o familie de aromâni din București. Despre tatăl său, actorul spune că a stat aproape nouă ani, în trei etape, în închisorea comunistă, sub acuzația de mic burghez, ascunzător de valori, după naționalizare.
Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, debutând cu un an mai devreme la Teatrul Bulandra – cu rolul principal în Hamlet de William Shakespeare. Și-a continuat angajamentul la teatrul Bulandra un timp, jucând și în spectacole la Teatrul Național București și în diverse alte teatre.
Caramitru a intrat în viața politică ca oponent al regimului comunist în timpul Revoluției Române din 1989. La 22 decembrie 1989, după ce președintele Nicolae Ceaușescu a părăsit Bucureștiul, Caramitru și cunoscutul scriitor disident Mircea Dinescu s-au alăturat mulțimii care ocupa clădirea Televiziunii Române ajungând un personaj central al Revoluției în direct, anunțând căderea regimului Ceaușescu.