Luxemburg se opune admiterii Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică, deoarece se teme de creșterea „tensiunii” dintre NATO și Rusia. În același timp, micuțul stat vest-european sprijină integrarea europeană a Ucrainei.
Declarația cu privire la opoziția față de aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică a fost făcută de șeful Ministerului de Externe al Luxemburgului, Xavier Bettel, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de Externe ai țărilor membre NATO la Bruxelles, după cum relatează Der Spiegel.
„Cred că apartenența [Ucrainei] la NATO va duce la noi tensiuni. Apartenența unei țări atacate de Rusia poate duce imediat la noi conflicte”.
În prezent, SUA şi Germania nu sunt pregătite să ofere Ucrainei o o invitaţie la NATO, scrie „Suspilne” care citează o sursă din Alianță. După cum a remarcat interlocutorul publicației, acesta este principalul obstacol în calea aderării Ucrainei la NATO.
„Problema se află în principal în SUA și Germania. Putem doar ghici ce îi îngrijorează cel mai mult, dar aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică nu este pe ordinea de zi”, a spus sursa. Sursa a mai spus și că Slovacia și Ungaria se opun invitației Ucrainei la Alianță, „dar acest lucru este evident din declarațiile politicienilor lor”.
Aderarea Ucrainei la NATO
Potrivit Le Monde, Statele Unite, Germania și Ungaria se opun aderării Ucrainei la NATO, lucru care a fost declarat anterior și de președintele Volodimir Zelenski. În același timp, presa internațională relatează că Marea Britanie și Franța insistă ca Kievul să primească o invitație.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că singura garanție reală de securitate pentru Ucraina, precum și un factor de descurajare pentru a opri continuarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei și a altor state, este doar apartenența deplină a țării la NATO, iar Ucraina nu va accepta nicio altă soluție de compromis.
De asemenea, Ucraina a cerut oficial NATO să îi transmită o invitație oficială de a se alătura Alianței, în această săptămână, la întâlnirea miniștrilor de Externe ai țărilor membre ale Alianței. Cu toate acestea, pe 3 decembrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus că la întâlnire se va discuta acum despre întărirea Ucrainei prin furnizări suplimentare de arme și nu problema viitoarei aderări.