O apariție rară: O familie de râși surprinsă în pădurile din Neamț VIDEO
Trei râși, o mamă și doi pui jucăuși, au fost surprinși din întâmplare în timp ce traversau o pădure din județul Neamț. Această scenă rară a fost capturată de camerele de monitorizare amplasate de silvicultorii Romsilva și publicată vineri, oferind o privire unică asupra vieții râsului eurasiatic, un prădător nocturn fascinant, dar aflat într-o situație de conservare delicată.
Râsul eurasiatic (Lynx lynx) este una dintre cele mai răspândite specii de feline sălbatice din lume, având un areal extins care se întinde din Europa Centrală până la granițele estice ale Federației Ruse și în Platoul Tibet, la nord de Munții Himalaya. Totuși, deși această specie a fost odată abundentă, astăzi se confruntă cu numeroase amenințări.
Vânatul intensiv pentru blană și percepția că râsul reprezintă o amenințare pentru alte populații de animale sălbatice au dus la eradicarea acestuia din multe părți ale Europei. Fragmentarea habitatului, pierderea surselor de hrană, activitatea umană și braconajul continuă să fie principalele pericole pentru supraviețuirea acestei specii, potrivit Fundației pentru Conservarea Felinelor.
Conform unui studiu realizat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii în 2020, numărul râșilor din Europa se situează între 8.000 și 9.000 de exemplare, excluzând populațiile din Rusia și Belarus. Dintre aceștia, între 1.200 și 1.500 trăiesc în pădurile României, țara noastră fiind astfel una dintre ultimele redute ale acestei specii în Europa.
România a început să joace un rol crucial în conservarea râsului eurasiatic în alte părți ale Uniunii Europene, unde aceste animale sunt în pericol de dispariție. În 2023, un râs adult a fost capturat în Munții Carpați și transferat într-un parc național din Croația, pentru a ajuta la diversificarea genetică a populațiilor de râși din Croația și Slovenia. Acest proiect, finanțat de Uniunea Europeană, este considerat un succes și face parte dintr-un efort mai amplu de cercetare a comportamentului râsului.
De asemenea, România participă la proiectul internațional de repopulare „Lynx Thuringia”, care are ca scop crearea unei populații de râși în Germania Centrală. Autoritățile române și-au propus să captureze zece râși din județele Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, pentru a-i transfera în Germania până în 2027. Primul pas a fost făcut la finalul lunii mai, când un râs poreclit Viorel a fost mutat în noua sa casă.