O cauză a infecțiilor urinare ar putea fi chiar în farfurie
O cauză a infecțiilor urinare poate fi chiar în farfurie sau frigider, susține un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în revista Nature.
Consumul de carne are un rol major în creșterea numărului infecțiilor urinare. În acest sens, trebuie reținut un aspect important: absorbția de antibiotice în cazul animalelor din ferme. Chiar dacă sunt sănătoase, acestor mamifere li administrează medicamente pentru a le proteja de unele boli. Rezultatul? Noi mâncăm fără voia noastră carne cu antibiotice. Or, acestă supra expunere la antibiotice a favorizat rezistența noastră la acest tip de medicamente, folosite în mod normal pentru tratarea infecțiilor urinare.
În plus, bacteria E.coli, principala cauză a infecțiilor urinare, este prezentă la toate animalele: bovine, ovine etc. După ce mâncăm carne, este posibil ca bacteriile să ne colonizeze intestinul și se pot răspândi în tractul urinar. ”Acest lucru poate apărea la femei după ce carnea contaminată a trecut prin sistemul digestiv și a fost excretată în apropierea peretului vaginal, unde bacteriile au de parcurs o distanță mică de la anus la intrarea în uretră, explică National Geographie.
Potrivit unui studiu de anul trecut, publicat în revista Science Diet, carnea contaminată provoacă, anual, aproape jumătate de milion de infecții urinare în SUA. Cindy Liu, autor al studiului, subliniază că 30 până la 70% din carnea consumată era contaminată cu E.coli.
În general, aceste bacterii sunt distruse în timpul preparatului termic . În aceste condiții majoritatea infecțiilor pot să fie legate de contaminarea mediului: chiuveta, diferite suprafețe de la bucătărie sau chiar de lipsa unei igiene riguroase a mâinilor. Pentru a evita infecțiile urinare, igiena este esențială.