O celebră bibliotecă din România va fi restaurată cu 16 milioane de euro

Publicat: 16 nov. 2024, 22:40, de Andrei Ceausescu, în Cultură , ? cititori
O celebră bibliotecă din România va fi restaurată cu 16 milioane de euro

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, care adăpostește cea mai valoroasă colecție de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, inclusiv celebrul Codex Aureus, urmează să fie restaurată printr-o investiție de 16 milioane de euro. Anunțul a fost făcut sâmbătă, la Alba Iulia, de ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Fonduri europene pentru un monument istoric de neprețuit

Ministrul Culturii a informat că investiția va fi posibilă datorită unui acord de împrumut semnat recent cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). „Acum două zile a fost încheiat un acord de împrumut cu BDCE, prin care am obținut finanțare pentru restaurarea Bibliotecii Batthyaneum. (…) Am semnat deja acordul de finanțare pentru proiectarea refacerii acestei biblioteci. În momentul în care se termină proiectarea, putem începe lucrările de execuție”, a declarat Raluca Turcan.

Un trecut complicat, un viitor promițător

Restaurarea nu a fost posibilă până acum din cauza unor litigii privind dreptul de proprietate asupra imobilului. Începând din 2015, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților și mai multe instanțe au respins cererile Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de retrocedare a clădirii și a bunurilor mobile din interiorul acesteia. Ultima decizie, definitivă, a fost luată în 2021 de către Înalta Curte de Casație și Justiție, care a stabilit că Biblioteca rămâne în proprietatea statului român.

Raluca Turcan a precizat că una dintre condițiile impuse de contractul de finanțare cu BDCE este ca imobilul să fie în proprietatea statului. „Avem certificări că nu există litigii pe retrocedarea Bibliotecii. Dacă statul român rămâne proprietar, cred că într-un an se poate începe restaurarea”, a afirmat ministrul.

O comoară culturală unică

Biblioteca Batthyaneum, fondată în 1798 de episcopul Batthyány Ignác, este adăpostită în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia. Este celebră pentru colecția sa impresionantă, care include peste 1.800 de manuscrise medievale și aproximativ 600 de incunabule, precum și pentru Codex Aureus, un manuscris realizat între anii 805 și 810, considerat una dintre cele mai vechi și valoroase cărți din patrimoniul românesc. În 2023, Codex Aureus a fost inclus pe Lista UNESCO a patrimoniului mondial.

Istoria tumultuoasă a instituției

După Marea Unire din 1918, Biblioteca și Institutul Astronomic Batthyaneum au rămas în administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia până la naționalizarea din 1949. Din 1961, Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Națională a României.

Proiectul de restaurare, considerat unul dintre cele mai importante pentru patrimoniul cultural național, va asigura nu doar conservarea unei instituții de o semnificație istorică deosebită, ci și accesul publicului la comorile culturale pe care le adăpostește.