O ciupercă letală se răspândește în ritm alarmant
Potrivit Centrelor pentru controlul bolilor (CDC) din Statele Unite, o ciupercă, în unele cazuri letală și înalt rezistentă la medicamente, se răspândește într-un ”ritm alarmant” în unitățile medicale americane.
Este vorba despre Candida auris care, în ultimii ani, s-a răspândit în mod îngrijorător. Potrivit cercetătorilor, Candida auris (C. auris) nu reprezintă un risc pentru persoanele cu o stare de sănătate bună. În schimb, această ciupercă poate fi mortală pentru persoanele cu sistem imunitar fragil, în cazul cărora poate provoca infecții ale sângelui, la inimă sau creier, transmite HuffPost.
Pacienții în vârstă, cei afectați de cancer și cei care fac chimioterapie sunt printre cei mai expuși. Între 30 și 70% dintre persoanele spitalizate care dezvoltă infecția pot să moară din această cauză, potrivit unui studiu publicat în Medical Mycology.
Potrivit datelor furnizate de CDC, numărul infecțiilor s-a triplat în Statele Unite: de la 479 în 2019 la 1.471 în 202l.
În aceeași perioadă, numărul persoanelor purtătoare ale acestei ciuperci, fără a face infecția a crescut de la 1.077 la 4.040. Potrivit autorităților sanitare, datele preliminare lasă să se vadă că numărul infecțiilor continuă să crească în ritm exponențial.
”Dacă C. auris ajunge într-un spital, ea este foarte dificil de controlat (…) și poate provoca infecții o perioadă considerabilă”, subliniază William Schaffner, profesor de medicină în cadrul diviziei bolilor infecțioase Vanderbilt University Medical Center, în Washington Post.
Cu atât mai mult cu cât numeroase fungicide par să nu facă față contra acestei ciuperci. Unele sușe rezistă, chiar dacă în cazuri rare, la toate fungicidele disponibile pe piață. Sunt și motivele pentru care CDC a clasat C. auris o ”gravă amenințare mondială pentru sănătatea publică”.
Ciuperca și-a făcut apariția în SUA, în 2016. De atunci, jumătate din statele țării au înregistrat contaminări survenite în majoritatea lor în spitale, în serviciile rezervate îngrijirii cazurilor acute perioade lungi, și în centrele de sănătate cu pacienți pe ventilație mecanică.
Numărul deceselor cauzate de infecția cu C. auris nu este cunoscut, deoarece ea este fatală doar în cazul persoanelor la risc și pentru care este dificil să se stabilească cu precizie cauzele decesului.
C.auris, descoperită în urmă cu 10 ani în India, Africa și America de Sud, în mod normal nu poate supraviețui în corpul uman din cauza temperaturii ridicate. Dar potrivit cercetătorilor, încălzirea climatică i-ar fi permis să evolueze într-o lume cu temperaturi din ce în ce mai ridicate.