O descoperire neașteptată legată de combaterea demenței
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge și Universitatea din Exeter au făcut o descoperire neașteptată. Antibioticele, antiviralele și vaccinurile, adică medicamente indicate în alte afecțiuni, ar putea combate demența, transmite The Guardian.
Această descoperire vine în sprijinul ipotezei potrivit căreia unele forme de demență pot fi declanșate de infecții virale sau bacteriene. Studiul a fost publicat în revista de specialitate Alzheimer’s and Dementia: Translational Reserch and Clinical Interventions.
Ben Underwood de la Universitatea din Cambridge subliniază: „Avem nevoie urgentă de noi tratamente pentru a încetini evoluția demenței, dacă nu pentru a o preveni. Dacă putem găsi medicamente care sunt deja licentiate pentru alte afecțiuni, atunci le putem introduce în studii și le putem pune la dispoziția pacienților mult, mult mai repede decât am putea-o face cu un medicament complet nou”.
Cercetătorii de la cele două universități din Marea Britanie au analizat datele din 14 studii care au monitorizat starea de sănătate a peste 130 de milioane de persoane, dintre care un milion de cazuri de demență. Ei au analizat și datele referitoare la prescripțiile medicale și au identificat unele medicamente care ar putea avea legătură cu demența. Printre acestea se numără antibiotice, antivirale și vaccinuri.
De asemenea, medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, s-au dovedit că ar reduce riscul de demență. Una dintre explicații ar fi că inflamația este un factor semnificativ pentru un număr semnificativ de boli.
Demența este un termen medical folosit pentru a descrie deteriorarea capacității mintale. Nu este o afecțiune în sine, este un simptom asociat cu declinul memoriei sau cu alte abilități de gândire. Cel mai adesea, demența este asociată cu boala Alzheimer, deși nu toate cazurile diagnosticate sunt Alzheimer.
Demența este cauzată de afecțiuni în care celulele creierului se deteriorează și nu mai pot funcționa în mod normal (celulele mor). Acest lucru se întâmplă în procesul îmbătrânirii, dar în cazul demenței deteriorarea are loc mai repede și mai intens. Deteriorarea celulară duce la declinul activităților mintale și uneori fizice.
Se estimează că numărul persoanelor care trăiesc cu această boală la nivel global se va tripla până la 153 de milioane, până în 2050, reprezentând o povară majoră pentru sistemele de sănătate și de asistență socială.