O descoperire promițătoare pentru tratamentul psoriazisului
Cercetătorii francezi au identificat o acumulare de fier în pielea pacienților care suferă de psoriazis, boală incurabilă deocamdată. Descoperirile acestor cercetători, publicate în revista Nature Communications, deschid calea spre noi medicamente destinate psoriazisului.
În urma studiilor, ei au stabilit că hepcidina, un hormon care reglează fierul în organism, se manifestă mai puternic la nivelul pielii pacienților cu forme severe de psoriazis.
Hepcidina, produsă de epidermă, joacă un rol crucial în reținerea fierului în celulele pielii. Fiind un metal esențial pentru reproducerea celulară, reținerea fierului favorizează divizarea celulelor și contribuie la selectarea neutrofilelor, două caracteristici ale leziunilor specifice psoriazisului.
Cercetătorii au realizat modele pe animale pentru a studia cu precizie rolul hepcidinei. Rezultatele au arătat că activarea genei hepcidinei induce caracteristicile psoriazisului, în timp ce inactivarea hepcidinei face să dispară.
Pe baza acestor rezultate importante, cercetătorii sunt implicați acum în conceperea de noi medicamente capabile să neutralizeze hepcidina. Aceste medicamente ar putea fi folosite după o criză cu scopul de a preveni reapariția bolii în fazele de remisie.
În plus, cercetătorii francezi speră să poată aplica această descoperire și în cazul altor boli inflamatorii ale pielii.
Boală autoimună
Psoriazisul este o boală autoimună, care se manifestă prin descuamări însoțite de mâncărime și pete roșii de dimensiuni diferite, la nivelul pielii. Această boală afectează aproximativ 2-3% din populația globului. Psoriazisul este localizat frecvent pe pielea genunchiului, cotului, dar și pe pielea capului (scalpul). Afecțiunea este o dermatoză netransmisibilă. În apariția psoriazisului sunt implicați factori genetici predispozanți, reacții autoimune, alergii de etiologii diferite, dar și cauze necunoscute.