O entitate din Bahamas, cu active de miliarde de dolari, investește masiv în energia românească
![O entitate din Bahamas, cu active de miliarde de dolari, investește masiv în energia românească](https://media.puterea.ro/HNX2QzxDwVTLFDOJF-jmlmhDLqI=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/geothermal-energy-plant.webp)
Green Tech International (GREEN), o companie care se concentrează pe dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei geotermale, a atras un partener semnificativ în urma listării sale la Bursa de Valori București.
În cadrul unui acord de facilitate de 35 milioane euro, parte a unei investiții totale de 135 milioane euro, fondul alternativ de investiții GEM Global Yield LLC SCS, înregistrat în Insulele Bahamas, va achiziționa acțiuni în valoare de 29,70 lei/acțiune, având ca scop consolidarea capitalului companiei. GEM Global Yield este un fond de investiții cu active financiare în valoare de 3,4 miliarde de dolari, fiind specializat în capital privat, companii cu capitalizare mică și proiecte de venture capital, activând în piețele emergente. Fondul are sedii și în New York și Paris, iar operațiunile pentru piețele emergente sunt conduse de irlandezul Jonathan Collins, scrie Profit.ro.
Această investiție masivă, realizată în regim extrabursier, a eclipsat ofertele publice realizate prin intermediul Bursei de Valori București. În prima zi de tranzacționare pe piața reglementată, acțiunile GREEN au înregistrat un volum de tranzacționare de aproximativ 725.000 lei, cu un preț de închidere de 15,60 lei/acțiune, ceea ce a dus la o capitalizare bursieră de 1,24 miliarde lei (aproximativ 250 milioane euro). Prețul de închidere a fost semnificativ mai mare decât prețul ofertei publice din decembrie 2024, de 14,25 lei/acțiune.
După această listare, un alt schimb major în structura acționariatului a avut loc. Lars Alexander Haussmann, fostul acționar majoritar, și-a redus participația la 21,15%, iar cel mai mare acționar al companiei a devenit Henri Millardet AG, o firmă controlată de Raluca Simu, soția omului de afaceri Horia Simu. Aceasta deține acum 35,83% din acțiuni, depășind chiar și fondul din Bahamas în termeni de participație.
Green Tech International se află în plin proces de dezvoltare a unor proiecte importante pe termen mediu și lung. Printre acestea se numără parcul geotermal agroindustrial din Călimănești, județul Vâlcea, care va folosi aproximativ 23,5 MW de energie geotermală pentru termoficarea orașului Călimănești și pentru depozite frigorifice și instalații de procesare a fructelor și legumelor. De asemenea, compania este implicată în proiecte de extindere a rețelelor de termoficare în București, inclusiv în zona Pieței Presei, unde va construi o stație geotermală, în parteneriat cu un dezvoltator imobiliar.
În paralel, Green Tech International a achiziționat Horti Green Invest, o firmă cu 16 sonde geotermale și 60 de hectare în județul Timiș, pentru a dezvolta un parc agroindustrial destinat producerii de roșii cherry. Acesta va ocupa o suprafață de 2,53 hectare și va avea o capacitate de producție anuală de 500 de tone, cu venituri estimate de 257,69 milioane lei până în 2027.
Potrivit prospectului ofertei publice, fondurile atrase vor fi folosite și pentru achiziționarea de acțiuni în societăți din domeniul agricol, alimentar și energiei regenerabile, precum și pentru răscumpărarea acțiunilor proprii și achiziționarea de active în aceste domenii. Cheltuielile de capital estimate pentru parcul agroindustrial din Vâlcea sunt de aproximativ 389,2 milioane lei, iar pentru infrastructura de termoficare din București, de 188,9 milioane lei.
În 2023, Green Tech International a înregistrat un câștig pretaxare EBITDA de 4,22 milioane lei și un profit net de aproximativ 420.000 lei. Proiecțiile pe termen lung sunt optimiste, iar compania, împreună cu Geotherm Distribution și Horti Green Invest, preconizează că până în 2030 vor ajunge la venituri totale de 690,97 milioane lei, cu un câștig EBITDA de 429,92 milioane lei și un profit net de 309,06 milioane lei.