O firmă amendată de Consiliul Concurenței pentru abuz a primit contractul de operare a Depozitului Ecologic din Galați

Publicat: 12 apr. 2025, 18:10, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
O firmă amendată de Consiliul Concurenței pentru abuz a primit contractul de operare a Depozitului Ecologic din Galați

Consiliul Județean (CJ) Galați a inaugurat Depozitul Ecologic, principalul obiectiv al sistemului de gestionare a deșeurilor realizat în baza unei finanțări europene de 100 milioane de euro, dar firma care a primit contractul de 15 milioane de euro pentru operarea depozitului are „blazonul” pătat de o amendă primită de la Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă.

Galațiul a intrat pe lista județelor care se aliniază normelor europene prin înființarea unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) odată cu inaugurarea Depozitului Ecologic din localitatea Valea Mărului. Valoarea totală a Proiectului SMID în județul Galați este de 503.579.000 lei, adică aproximativ 100 de milioane de euro, sistemul având mai multe componente: depozit conform, stație de sortare, stații de transfer sau de tratatare mecano-biologică.

În cadrul depozitului inaugurat de CJ Galați, funcționează „Staţia de sortare”, cu o capacitate de 18.000 tone/an, la care vor fi extrase deșeurile reciclabile și „Depozitul conform de deşeuri nepericuloase”, cu o suprafaţă totală de 15 ha, suprafaţa de depozitare a celulelor fiind de 8,5 ha.

Capacitatea de depozitare este de 1.000.000 de metri cubi, fiind estimată depozitarea deșeurilor colectate din localitățile gălățene pentru o perioadă de 30 de ani. Valoarea totală a celor două obiective este de 84.733.000 lei.

Depozitul ecologic este prevăzut cu un sistem de captare a gazului de depozit, care va fi utilizat pentru producerea energiei electrice. De asemenea, există și un sistem de colectare şi tratare a levigatului, lichidul care rezultă din descompunerea deșeurilor, levigatul fiind tratat într-o staţie de epurare cu osmoză inversă în cinci trepte, cu o capacitate de 110 mc/zi, din care rezultă apa care poate fi utilizată pentru spălarea mașinilor și utilajelor.

Operatorul depozitului de la Valea Mărului face parte din Grupul FCC din Spania

Depozitul conform de la Valea Mărului va fi administrat de o sucursală a unei companii multinaționale. Este vorba de firma FCC Environment România SRL, cu sediul la Arad, parte a Grupului FCC din Spania, respectiv a Diviziei de Mediu a acestuia și a subgrupului FCC Environment CEE care este una din filialele companiei FCC Austria Abfall Service AG.

Selectarea firmei căreia urma să îi fie atribuit contractul de 83,8 milioane lei, de operare a depozitului și stației de sortare a fost realizată prin procedura de „publicare prealabilă a unui anunt de concesionare”. Au fost depuse două oferte și cea câștigătoare a fost a FCC Environment România SRL, cu o valoare de 75.785.980 lei., mai mică decât valoarea estimată, de 83,8 milioane lei.

Pe 1 noiembrie 2024, administratorii firmei anunțau câștigarea contractului pe care îl consideră „un succes remarcabil” :

„Ne face o deosebită plăcere să anunțăm că FCC Evironment Romania a fost desemnat câștigător în cadrul licitației pentru atribuirea contractului de concesiune a operării Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Valea Mărului Județul Galați!!

Acest contract de concesiune s-a câștigat pentu 5 ani de zile având o valoare contractuală de 83.880.487 de Lei, respectiv 16.776.097.4 Euro.

FCC Environment Romania a reușit să obțină un succes remarcabil prin câștigarea acestei licitații importante, asigurându-și un contract pe cinci ani”

FCC Environment România a fost amendată de Consiliul Concurenței cu 2 milioane de lei pentru abuz de poziție dominantă

„Succesul remarcabil” al firmei s-a produs la două luni după ce, la începutul lunii septembrie 2024, Consiliul Concurenței a amendat FCC Environment România cu peste 2,04 milioane de lei, adică 410.000 de euro, pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața serviciilor de depozitare a deșeurilor solide industriale nepericuloase la Arad, unde FCC Environment România operează Depozitul de deșeuri din județul Arad.

„FCC Environment România a impus condiții abuzive de acces la depozit, cu scopul de a elimina companiile concurente de pe piața serviciilor de producere colectare, transport și comercializare a deșeurilor solide nepericuloase, piață pe care activează și FCC Environment România”, se preciza în comunicatul Consiliului Concurenței.

Investigația a fost declanșată în urma plângerii depuse de firma de salubritate Georgia Recycling WMC SRL, client al Depozitului de deșeuri din Arad.

Ca urmare a declanșării investigației, FCC Environment România SRL a implementat un program intern de conformare cu regulile de concurență pentru a fi evitate astfel de situații în activitatea firmei.

În aceste condiții, conducerea CJ Galați poate spera că implementarea „programului intern de conformare cu regulile de concurență” a fost eficientă și nu vor fi probleme cu primirea la Depozitul de la Valea Mărului a deșeurilor colectate din localitățile gălățene.