O firmă de construcții a luat banii pentru reabilitarea unei școli și apoi a dat bir cu fugiții
O firmă de construcții a țepuit bugetul unei primării, după ce a încasat banii pentru reabilitarea unei școli și apoi a dat bir cu fugiții. Lucrarea a fost finalizată cu alți bani și cu un alt constructor.
Firma brăileană Grafitti Construct SRL, deținută de afaceristul Gabriel Ionel Ghenea – cel care patronează și mult mai cunoscuta SC Confort 2000 SRL, s-a ales cu o plângere penala din partea primarului din Merei, social-democratul Chircă Ștefan, după ce a încasat banii pe un contract și apoi s-a făcut dispărut. Lucrarea a fost finalizată cu alți bani și cu un alt constructor.
Grafitti Construct a câștigat în urmă cu câțiva ani licitația pentru „Reabilitare și extindere școală corp V, comuna Merei, sat Lipia, județul Buzău”, a încasat nu mai puțin de 166.148 lei (peste 1 miliard jumătate lei vechi), iar apoi a abandonat șantierul la puțin timp de la demararea investiției.
Curtea de Conturi a constat ilegalități
Curtea de Conturi a constatat ca au fost pretinse la plata de către constructor și acceptate de către Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice lucrări neexecutate, dar achitate, în valoare totală de 166.148 de lei.
Prețul ofertantului declarat câștigător nu este cel real deoarece la un interval de o lună după încheierea contractului, respectiv în data de 30.01.2018, entitatea a încheiat al doilea contract cu firma, pentru lucrări la același obiectiv de investiții, în valoare de 82.384 lei (peste 800 milioane lei vechi). De asemenea, a fost încheiat un act adițional la contract, prin care s-a majorat în mod nejustificat valoarea contractului cu suma de 215.849 lei fără TVA (peste 2 miliarde lei vechi), valoarea contractului ajungând la aproximativ 12 miliarde de lei vechi.
Primarul comunei Merei, a încheiat un contract de cesiune cu SC Graffitti Construct SRL și SC Infranord EST Construct SRL, fără avizul administratorului judiciar desemnat de instanță. În baza acestui contract de cesiune nelegal încheiat, Primăria Merei a achitat în contul celor două firme suma de 326.362,48 lei (peste 3 miliarde lei vechi).
În perioada mai 2018 – iulie 2019, au fost întocmite 9 situații de lucrări în valoare totală de 750.852,33 lei (peste 7 miliarde și jumătate lei vechi), pe baza cărora s-au emis 9 facturi achitate integral până în momentul în care a venit controlul de la Curtea de Conturi.
În urma verificărilor, s-a constatat că Primăria Merei a achitat materiale nepuse în operă, lăsate în custodia furnizorului, precum și tarife pentru manoperă mai mari decât cele din devizul ofertă, fapt ce a generat plăți nelegale în sumă de 142.661 lei ( aproximativ 1 miliard și jumătate lei vechi), după cum urmează:
- 114.841 lei (peste 1 miliard lei vechi) reprezintă contravaloarea unor materiale (grinzi, scândură, tablă, ferestre, etc) înscrise în situația de plată nr.7 din noiembrie 2018, care însă nu au fost puse în operă și care la data controlului nu s-au regăsit pe teren;
Pentru justificarea materialelor lipsă, Primăria Merei a încheiat un proces verbal de custodie cu firma de construcții, care este însă NELEGAL, având în vedere că între cele două părți a fost întocmit un contract de execuție lucrări și nu de furnizare materiale. Sumele plătite constructorului în urmă cu aprox. 1 an și jumătate nu au fost recuperate până la data controlului și nici nu au fost justificate.
- 27.820 lei ( peste 270 de milioane lei vechi) reprezintă tarif pentru manoperă mai mare decât cel ofertat de contructor.
Sumele constituite în favoarea Primăriei Merei cu titlu de garanție de bună execuție în cuantum de 56.597,26 lei (peste 500 de milioane lei vechi) au fost retrase de către constructor, fără acceptul entității așa cum menționează reprezentanții primăriei, astfel încât nu se vor putea folosi aceste sume pentru acoperirea pagubelor produse în legătură cu execuția lucrărilor la acest obiectiv.
Lucrarea a fost finalizată cu alți bani și de un alt constructor
Lucrarea a fost finalizată de o altă firmă de construcții, iar recent școala din comuna Lipia a fost inaugurată cu fast de edilul comunei Merei.
După festivitate, edilul a oferit un interviu în exclusivitate pentru Ziarul Puterea.ro.
„Licitația a fost câștigată de firma Grafitti Construct SRL, care după 1 an de zile a intrat în faliment. Noi am făcut o plângere penală pentru această firmă. Parchetul a trimis dosarul mai departe către instanță și din toate neregulile pe care le-a făcut firma Grafitti în țară, au mai rămas doar Primăria Merei și Compania Națională de Investiții. Așteptăm ca firma Graffiti să ne înapoieze banii pe care au fost luați nelegal de la această lucrare. După încheierea contractului cu Graffiti, deoarece intraseră în faliment, am făcut o expertiză tehnică unde am evaluat expertiza tehnică pentru diferența de lucrare și a fost scoasă la licitație cu aprobarea Ministerului Dezvoltării, iar astăzi am inaugurat acaestă școlă în care vor putea învăța 182 de elevi din satul Lipia, pentru a putea învăța în această clădire”, a spus edilul din comuna Merei.
Întrebat despre procedura de ridicare a banilor, chiar dacă lucrarea nu era finalizată, edilul din Merei a răspuns: „Deci ei se apucau de lucrare și veneau cu factura, noi trimiteam la Ministerul Dezvoltării, iar după ce primeam banii de la Ministerul Dezvoltării noi opream granția, care se depunea către Trezoreria Brăila, iar firma Graffiti făcea fals în semnătura și ștampila Primăriei Merei cu o adresă și își ridica garanția integral. Acest lucru nu a fost făcut doar la comuna Merei, aceștia au făcut prin toate lucrările pe care le-au mai avut prin țară, de aceea am sesizat și noi Parchetul, iar dosarul se află în instanță și vom vedea ce se va întâmpla”.
Primarul speră să recupereze banii
Până la acest moment toate dosarele pe numele societății comerciale, au fost clasate, doar dosarul imputat de primarul comunei Merei, a fost inaintat de procurori câtre instanța de judecată.
Pe de altă parte, procedura de faliment se desfășoară în cadrul dosarului 3463/113/2017, înregistrat la Tribunalul Brăila. Are 41 de creditori, printre care Primăria Merei și Primăria Brăila.
Ultimele dosare în instanță pe care societate comercială le deține:
Obligații fiscale restante:
Pe surse, afaceristul ce se face vinovat de activitatea societății nu mai are nimic pe numele său, iar acum și-ar fi deschis o altă societate pe numele unei concubine.