O firmă din Tulcea vrea să intre în topul producătorilor de patiserie congelată din Europa
Compania Lidas din Tulcea, prezentă pe piață de circa 30 de ani în sectorul de morărit și panificație, va deschide, în luna februarie, la Cataloi una dintre cele mai mari și mai moderne fabrici de patiserie congelată din sud-estul Europei. Investiția se ridică la circa 46 milioane de euro, din care o parte importantă reprezintă ajutor de stat.
Aceasta este cea de-a doua unitate de producție din portofoliul Lidas care mai deține o fabrică modernă de panificație la Mereni, cu o suprafață de producție de peste 10.000 de metri pătrați și o producție anuală de circa 10.000 tone, fiind asigurate 300 locuri de muncă. De asemenea, Lidas mai are o moară, depozite, dar și o rețea proprie de magazine.
”În februarie vom deschide noua fabrică din Cataloi, automatizată și care va utiliza cele mai noi tehnologii pentru panificație congelată. Va fi una dintre cele mai complexe fabrici din sud-estul Europei”, se arată în pliantul Lidas distribuit locuitorilor de la Cataloi cu ocazia organizării Porților Deschise la fabrică.
Citeste si Incredibil: Coadă la angajări în România. Unde s-au înghesuit românii să prindă un loc de muncă
Lidas are nevoie de 200 de salariați și încearcă să recruteze, în primul rând, forță de muncă din localitate. Astfel, vineri și sâmbătă va fi organizată Ziua Porților Deschise la fabrica din Cataloi, unde sunt așteptați totii cei care doresc să lucreze aici. Procedura se va repeta și în zilele de 27 și 28 ianuarie.
”Angajăm și dezvoltăm echipe, de la producție, livrare, până la poziții administrative și manageriale. Nu ai experiență de lucru? Noi te ajutăm să înveți”, se arată în anunțul Lidas.
Fabrica de la Cataloi va avea o suprafață de 17.000 mp și o capacitate de producție de 3 tone pe oră de produse de panificație, respectiv 1 tonă de produse de patiserie pe oră. De asemenea, depozitul pentru produse finite congelate va avea o capacitate de 11.000 de paleți.
Obiectivul Lidas este ca în următorii 5 ani, societatea să devină unul dintre cei mai mari producatori de produse congelate de panificație din Europa, după cum a declarat anterior conducerea comnpaniei.
Pe plan local, principalul concurent este firma La Lorraine de la Câmpia Turzii, cu afaceri de circa 250 milioane le, un exportator de produse de panificație și patiserie precoapte.
Compania Lidas, înființată în anul 1993 de Elena Anastase, se numără printre cei mai mari producători de panificație din România. În 2021, firma a avut o cifră de afaceri de 86,6 milioane lei, față de 77 milioane de lei, în 2020.
Mitul importurilor de patiserie congelată
Ani de zile s-a vorbit de faptul că România exportă cantități mari de grâu și importă, în schimb, aluat congelat pentru industria de panificație. Fostul ministru ak Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spunea, în 2021, că în realitate aceste importuri sunt destul de mici: doar un kilogram dintr-un consum anual de 78 kilograme pe cap de locuitor reprezintă pâine din aluat congelat.
Cu alte cuvinte, n-ar fi cazul să ne facem griji, chiar dacă per total importurile de produse de brutărie și panificație ocupă un loc în topul importurilor agroalimentare.
Potrivit datelor INS furnizate Puterea, importurile de amestecuri si aluaturi pentru prepararea produselor de brutărie/patiserie și biscuiților în perioada ianuarie-octombrie 2022 s-au ridicat la 19 335 tone în valoare de 36,8 milioane de lei. Principalii furnizori au fost Ungaria și Grecia.