O firmă importantă din domeniul petro-chimic se va închide. Concedieri în masă
Concedieri în masă în domeniul petro-chimic, după ce acționarii francezi au decis să închidă o fabrică din județul Buzău. Societatea pe acțiuni a depus deja actele la Registrul Comerțului pentru dizolvare.
Cunoscută sub numele de Heurtey Petrochem Manufacturing, fabrica producea instalații pentru industria petro-chimică, sub acționariat francez. În anii trecuți fabrica avea și 500 de angajați.
Societatea este deținută în proporție de 99,99% de AXENS SA, având ca organizație mamă Institutul Francez al Petrolului.
A avut cifre record și a adus sume considerabile la bugetul de stat
În anul 2014, societatea a avut o cifră de afaceri de 107.866.366 RON. La ultimul bilanț contabil, pe anul 2021, firma a raportat o cifră de afaceri de 27.304.752 RON cu doar 153 de angajați, însă a înregistrat pierderi de 100.165 RON.
Angajatorul era cunoscut în județul Buzău pentru că avea cele mai mari salarii pentru sudori, la care se mai adăugau și sporuri, față de ceilalți angajatori locali.
Investitorul ar fi fost determinat de mărirea taxelor și impozitelor
Compania nu și-a anunțat motivul pentru care dorește să se retragă din România, însă cel mai probabil investitorul a fost forțat de scumpirile din ultima perioadă și de supraimpozitare. Pe de altă parte, în ultimii ani Primăria Buzău a mărit cota de impozitare pentru persoanele fizice și juridice cu 30%, iar în unele cazuri speciale între 50 și 300%.
Potrivit unui comunicat emis de AJOFM Buzău, o parte din angajați concediați(sudor și lăcătuși mecanici) vor urma să fie angajați la alte fabrici din municipiul Buzău, însă în mare parte vor mulți dintre angajați vor intra în șomaj.
Economia județului Buzău este aproape dusă de râpă, după ce principalele fabrici au fost închise rând pe rând, pentru diferite interese personale ale acționarilor, precum și Grup Romet, închisă de actualul edil al municipiului Buzău. Mii de angajați au rămas pe străzi și au ales calea străinătății pentru a se întreține, departe de familii, dar mai ales de copiii. Este rețeta „succeesului” pe care multe fabrici importante din economia țării au fost distruse, cărămidă cu cărămidă.