„O foarte veche discuție” : Sărbătorirea Paștelui la aceeași dată de catolici și ortodocși. Poziția celor două Biserici surori
Teodor Baconschi, fost ambasador la Vatican, și Adrian Papahagi, scriitor, au lansat pe rețele de socializare propunerea ca Paștele să fie celebrat la aceeași dată de catolici și ortodocși. Purtătorii de cuvânt ai Bisericii Ortodoxe Române și Bisericii Catolice au invocat necesitatea unui dialog pe acest subiect, subliniind că este ”o foarte veche discuție”.
Propunerea vine chiar în Săptămâna Mare a creștinilor ortodocși este susținută de părintele Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, la care s-a alăturat și politologul Cristian Preda.
În acest sens, Teodor Baconschi subliniază că în formula actuală sărbătorim Paștele odată cu rușii. Scriitorul Papahagi scrie că se va adresa Sinodului Bisericii Ortodoxe Române pentru a-i solicita să calculeze data Paștelui folosind calendarul gregorian, astfel încât Învierea să fie celebrată la aceeași dată.
Iată și pozițiile exprimate de purtătorii de cuvânt ai Bisericii Catolice și Bisericii Ortodoxe Române.
Preotul Șerban Tarciziu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, citat de TVR: ”Nu este o noutate această propunere: peste 2 ani se împlinesc 1700 de ani de la Conciliul din Niceea şi există o iniţiativă să se vină la un acord în ceea ce priveşte calcularea datei Paştelui şi se aşteaptă un dialog mult mai precis în acest sens între Biserica Catolică şi bisericile ortodoxe”.
Subliniind că există o dorință de sărbătorire a Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină, ” soluţionarea acestei probleme, care NU este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe şi decizia unui viitor şi necesar Sinod pan-ortodox”, a precizat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
”Este vorba despre o foarte veche discuţie, ale cărei rădăcini coboară chiar înainte de secolul IV, când a avut loc primul Sinod Ecumenic (Niceea, 325) şi care implică în mod normal un acord general. Criteriile fixate la Sinodul de la Niceea din anul 325 pentru calcularea datei Paştilor sunt următoarele: 1. Paştele se va serba întotdeauna duminica (ziua Învierii Domnului); 2. Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (20 martie); 3. Când 14 Nisan (din calendarul iudaic) sau prima lună plină de după echinocţiul de primăvară cade duminica, Paştele creştin va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştele iudaic, dar nici înaintea acestuia”, a explicat Vasile Bănescu.