O grupare interlopă a furat 500.000 de euro prin internet-banking, după clonarea paginilor unor bănci
Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale și de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurorii DIICOT Galați, au capturat o grupare infracțională care a obținut 500.000 de euro, bani retrași prin internet – banking din conturile a 41 de persoane.
Polițiștii de la „Investigații Criminale” și „Crimă Organizată”, împreună cu procurorii de la DIICOT Galați au efectuat 36 de percheziții domiciliare în mai multe localități din țară, 15 percheziții la București, câte 7 percheziții în comuna Frumușani și comuna Găneasa și câte o percheziție la Popești-Leordeni, Voluntari, Pantelimon, comuna 1 Decembrie, Timișoara, Galați și în comuna Pâncești, județul Bacău.
Din cercetări a reieșit că, din luna octombrie 2022, până în prezent, membrii grupării au creat pagini frauduloase, prin care au copiat identitatea vizuală a mai multor instituții bancare care operează pe piața românească.
Aceste pagini clonate au fost promovate prin intermediul unui motor de căutare foarte cunoscut și folosit de utilizatori.
„În momentul în care victimele au intenționat să-și acceseze conturile de internet – banking, primul rezultat în motorul de căutare a fost chiar pagina frauduloasă, pe care au accesat-o, fiind convinse că se loghează pe pagina oficială a băncii la care au contul bancar.
Astfel, cei bănuiți ar fi accesat conturile bancare ale persoanelor vătămate și ar fi efectuat tranzacții financiare în conturi deschise în acest scop la alte bănci, care erau controlate de aceștia”, se spune în comunicatul DIICOT.
O mare parte din sumele transferate au fost retrase în numerar de la bancomate din București și Timișoara. Până în prezent au fost identificate 41 de persoane vătămate din județele Galați, Călărași, Cluj, Arad, Sibiu, Constanța, Teleorman, Dolj, Dâmbovița, Iași, Covasna, Bacău, Prahova, Brașov, Maramureș, Satu Mare și din municipiul București, iar prejudiciul cauzat acestora este de aproximativ 500.000 de euro.
O mare parte banii obținuți prin fraudele bancare au fost investiți în droguri de mare risc
La pechezițiile efectuate la locuințele principalilor membri ai grupului infracțional și ale complicilor acestora au fost găsite droguri de mare risc cumpărate din banii obținuți prin fraudele bancare.
„În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate droguri de mare risc, respectiv 40 de grame de cocaină, 650 de comprimate ecstasy, 16 grame de M.D.A, 56 de doze de L.S.D., dar și droguri de risc – 3 grame de cannabis. De asemenea, au fost ridicate mai multe unități de calcul tip laptop, carduri și documente bancare, telefoane mobile, ceasuri de lux, sume de bani în lei și în euro, precum și arme albe. La adresele respective, au fost identificate 41 de persoane, care au fost conduse în baza mandatelor de aducere la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, în vederea audierii și continuării cercetărilor”, a precizat inspectorul șef principal Ciprian Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Galați.
Tribunalul Galați a dispus arestarea preventivă a 7 membri ai grupării
În urma audierilor și administrării materialului probator, procurorii DIICOT Galați au dispus reținerea, pentru 24 de ore a 7 bărbați, cu vârste între 21 și 52 de ani, cu domiciliile în București și în județele Ilfov și Călărași.
Aceștia sunt Mihai Daniel Aldea, Ionuț Tică, Ștefan Vlăduț Mosor, Costel Răsboșanu, Cristian Nistor, Ciprian Alexandru Popa și El Dic Fedi.
În dosarul 3464/121/2023, judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Galați a dispus arestarea preventivă a celor 7 bărbați, pentru o perioadă de 30 de zile. Pentru alți 16 bărbați, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.