O invenție românească schimbă practicile agricole – plugul cu vibrații
O invenție românească a atras atenția întregii lumi agricole. Plugul cu vibrații pare să fie soluția care să rezolve, simultan, ruperea hardpanului cu eforturi minime și scăderea cu peste 10% a consumului de combustibil. Ideea a fost înregistrată la OSIM și va intra în producția de serie la IRUM Mureș.
Hardpanul este stratul de pământ compactat care se crează sub arătură. Cel puțin odată la trei – patru ani acesta trebuie „rupt”, astfel încât să existe o circulație a apei și în profunzimea solului. Dar această operațiune implică eforturi și cheltuieli mari. Pentru că arătura trebuie făcută la adâncime mare – respectiv 60 cm. – consumul de combustibil este mare. În plus, sunt necesare tractoare de mare putere – peste 300 CP. Și chiar în aceste condiții, nu se poate lucra decât cu un număr redus de trupițe. Bineînțeles că și viteza de lucru este mică, astfel încât acestei lucrări trebuie să i se aloce o perioadă mai lungă de timp. Dar o nouă invenție românească va schimba lucrurile.
Specialiștii fabricii de utilaje agricole IRUM, din Reghin, au găsit o soluție mai simplă. Ei au reușit să creeze un sistem care să imprime trupițelor (cuțitelor, pentru nespecialiști) de pe plug o mișcare de vibrație. Vibrațiile se transmit în sol, iar hardpanul este sfărâmat mai ușor.
Dispozitivul care produce vibrațiile se poate monta pe orice fel de plug.
„Este un sistem ce se adaptează pentru orice tip de plug, indiferent de numărul de trupițe și, deci, de dimensiunea plugului. Kitul de vibrații se montează direct pe trupiță și are un efect și economic, adică asigură economie, dar și asigură o protecție asupra mediului. Inovația acestui sistem de vibrații este că aduce o economie inclusiv fermierilor prin economia de carburant. Prin acest sistem cu vibrații transmise la trupițe se asigură o ușurare a sarcinii tractorului și automat se obține o economie de carburant care se traduce în bani pentru fermieri – între 10 și 14% este media validată de către sistemul oficial IMMA”, a arătat George Chiriță, reprezentantul IRUM.
El a mai ținut să precizeze că sistemul este o inovație 100% românească, care, după semnalele primite până acum, a stârnit interesul fermierilor, dar și al producătorilor de utilaje agricole din mai multe părți ale lumii.
Noua invenție înseamnă un nou pas în practicile agricole. Grație introducerii acestui sistem, ruperea hardpanului va putea fi făcută mai des de odată la patru ani, așa cum se face acum. Rezultatul va fi o creștere a productivității terenurilor, grație unei mai bune circulații a apei.