O jurnalistă britanică, fascinată de București: ”I se spunea micul Paris”

Publicat: 07 iul. 2024, 11:23, de Andrei Ceausescu, în Turism , ? cititori
O jurnalistă britanică, fascinată de București: ”I se spunea micul Paris”

Cu o selecție impresionantă de cafenele, spa-uri la prețuri accesibile și o arhitectură diversă, Bucureștiul oferă o experiență culturală de neuitat, completată de o viață de noapte vibrantă, remarcă jurnalista Joanna Whitehead în The Independent.

Cândva poreclit „micul Paris” datorită influenței arhitecturii franceze și bulevardelor generoase din inima orașului, Bucureștiul se remarcă acum prin diversitatea sa arhitecturală, îmbinând în mod armonios clădiri medievale, neoclasice, de factură comunistă și contemporană. Cu o comunitate studențească numeroasă și baruri deschise non-stop, Bucureștiul atrage turiști în căutare de distracție, fiind totodată un oraș cu o istorie complexă și fascinantă ce merită să fie explorată. Mulți călători folosesc acest oraș ca punct de plecare pentru excursii către Bran, Castelul Peleș și Munții Carpați, însă Bucureștiul în sine reprezintă o destinație ce merită petrecută măcar un weekend pentru a-i descoperi farmecul autentic.

Jurnalista recomandă vizitatorilor care pășesc în București să nu rateze Biserica Stavropoleos, cea mai veche biserică din oraș, să participe la un tur ghidat al orașului și să se relaxeze o zi la Therme. Anotimpurile ideale pentru o vizită în București sunt primăvara, toamna și iarna, deoarece vara temperaturile pot depăși cu ușurință 35 de grade Celsius, determinând chiar și localnicii să caute refugiu în locuri mai răcoroase.

„Dacă sunteți un pasionat al gastronomiei, nu ratați festivalul anual Bucharest Street Food din luna aprilie, sau unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică clasică din Europa, festivalul bienal George Enescu, care are loc în luna august sau septembrie la fiecare doi ani”, subliniază jurnalista. De asemenea, ea atrage atenția asupra celui de-al treilea cel mai mare edificiu administrativ din lume, Palatul Parlamentului, o construcție impunătoare de 84 de metri înălțime, cu peste 1.000 de camere și o suprafață de 365.000 de metri pătrați, ce reprezintă o creație controversată a fostului dictator Nicolae Ceaușescu, inspirată de vizita sa în Coreea de Nord în 1971.

„Cu lucrările începute în 1984, construcția acestui edificiu a implicat relocarea cu forța a aproximativ 40.000 de locuitori, iar conform rapoartelor neoficiale, câteva mii de muncitori au pierit în timpul procesului. Deși rămâne neterminat și în prezent, Palatul Parlamentului merită o vizită pentru a explora camerele de dimensiuni impresionante, cu coloane de marmură, tavan ornamental cu foiță de aur și candelabre din cristal”, descrie Whitehead.

Cu toate acestea, jurnalista avertizează că Bucureștiul se numără printre orașele cu cel mai aglomerat trafic din Europa. „Deși puteți apela la serviciile de ride-sharing precum Uber și Bolt, este recomandabil să luați în calcul o marjă de timp suplimentară în deplasările cu mașina, în special către aeroport”, subliniază ea.