O legătură curioasă între depresie și temperatura corpului
O echipă de cercetători de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) susține că există o legătură între simptomele depresiei și temperatura corpului.
Ei au analizat datele provenind de la 20.800 de persoane din 106 țări, timp de șapte luni.
La finalul studiului, autorii acestuia au ajuns la următoarea concluzie: persoanele care suferă de depresie au tendința de a avea temperatura corpului mai ridicată. Deși mai sunt necesare studii suplimentare pentru aprofundarea acestei concluzii, cercetătorii sugerează în ScienceAlert că trebuie să se țină seama de această legătură.
Autorii studiului au mai multe argumente. Se poate ca depresia să fie legată de procesele metabolice care generează o căldură suplimentară sau funcțiile biologie de răcire nu mai funcționează corect. De asemenea, s-ar putea să fie o cauză comună, ca stresul sau inflamația, care influențează temperatura corpului și intensifică simptomele depresiei.
”Din cunoștințele noastre, acesta este cel mai mare studiu până în prezent, care examinează asocierea dintre temperatura corpului – evaluată atât folosind metode de auto-raportare, cât și senzori portabili – și simptomele depresiei pe baza unui eșantion extins din punct de vedere geografic”, spune Ashley Mason, psihiatru la USCF.
De altfel, legătura între căldura corpului și sănătatea mintală a fost în repetate rânduri studiată. Cercetările anterioare au arătat că hidromasajele și saunele pot să atenueze simptomele depresiei. De asemenea, răcirea corpului prin mecanisme proprii, respectiv prin transpirație, ar avea une efect pozitiv.
În prezent, aproximativ 5% din populația globului este afectată de depresie.