O legătură șocantă între AVC și un eveniment din copilărie

Publicat: 25 ian. 2025, 06:11, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
O legătură șocantă între AVC și un eveniment din copilărie

Cercetătorii canadieni au descoperit o legătură șocantă între accidentul vascular cerebral  (AVC) și unele evenimente trăite în timpul copilăriei. Această descoperire completează lista cauzelor care provoacă această boală.

Accidentul vascular cerebral afectează adulții de toate vârstele, 10% dintre cei afectați având vârste sub 45 de ani.

Știm că anumite boli precum diabetul, hipertensiunea arterială sau nivelul crescut al colesterolului pot mări riscurile de AVC. Totuși nu toate cauzele accidentului vascular cerebral sunt încă cunoscute, multe studii ocupându-se cu identificarea altor cauze.

Recent, cercetătorii de la Universitatea din Toronto (Canada) și de la Universitatea din Arlington, Texas, au anunțat că au găsit o nouă cauză a accidentului vascular cerebral, care datează undeva în copilăria persoanelor afectate.

Potrivit cercetătorilor, persoanele cu vârste de peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral dacă, în copilărie, au fost martori la divorțul părinților lor.

Din punct de vedere biologic, faptul că părinții s-au separat ar putea duce, în cazul copiilor care trăiesc această dramă, la niveluri ridicate de hormoni de stres  pentru o perioadă îndelungată”, explică profesorul Esme Fuller-Thomson, de la Universitatea din Toronto.

„Și experimentarea acestui episod în timpul copilăriei ar putea avea efecte de durată asupra dezvoltării creierului și asupra capacității de a răspunde la stress”, explică prof. Fuller-Thomson.

Studiul arată că legătura dintre divorțul parental și accidentul vascular cerebral este de o amploare similară cu cea a altor doi factori de risc bine stabiliți pentru AVC: diabetul și depresia.

”Chiar și după luarea în considerare a celor mai cunoscuți factori de risc asociați cu accidentul vascular cerebral  (fumatul, sedentatismul, diabetul, depresia, obezitatea), persoanele cu părinți despărțiți prezintă totodată un risc suplimentar de AVC de 61%”, subliniază autorii studiulu .