O mamă din Pitești este obligată de instanță să-și trimită copilul în Marea Britanie
O româncă de 36 de ani este obligată de instanță să-și trimită copilul în Marea Britanie, unde va sta în grija partenerului ei, tatăl minorului. Problema este că birtanicul se află deja în baza de date a autorităților privind persoanele violente. Românca spune că nu va renunța și va deschide un proces și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Ioana* a locuit din 2010 si până în acest an în Liverpool, Marea Britanie. De șapte ani este manager de proiect la o multinațională. În 2014 s-a căsătorit cu un cetățean britanic, însă relația lor a durat doar patru ani. S-au separat, însă nu au și divorțat. „Nu am semnat oficial actul de divorț, am tărăgănat-o așa, acolo se practică asta. El e într-o relație cu altcineva și are copil, eu am început o altă relație”, povestește tânăra. La puțin timp după, Ioana l-a cunoscut online pe Jack*. Relația a funcționat bine doar câteva luni. „A fost cu du-te-vino mai toată relația. A început să se degradeze undeva în martie-aprilie 2019, iar în iulie 2019 am aflat că sunt însărcinată. Noi eram separați atunci de două-trei săptămâni. Prostia mea a fost să-i spun că sunt însărcinată. Atunci mi-a spus că stă alături de noi și va face tot posibilul ca să funcționeze relația”.
Doar că lucrurile nici pe departe nu au mers spre mai bine. „Mă descuraja, mă făcea proastă, nu puteam niciodată să zic ceva fiindcă îmi zicea că sunt nerecunoscătoare. M-a strâns de gât de vreo două ori, o dată când aveam copilul de patru luni în brațe”, acuză tânăra.
Atunci a chemat poliția. „A fost arestat a doua zi pe baza înregistrării pe care am avut-o și a fost interogat. A mințit că eu sunt agresoarea și l-au lăsat în pace pe motiv că nu sunt suficiente probe”, a povestit Ioana.
Tatăl copilului – în evidența persoanelor violente din Marea Britanie
Românca a intrat în evidența instituțiilor britanice care sprijină victimele violenței domestice. „Era pandemie și nu ne puteam întâlni, dar vorbeam la telefon aproape în fiecare zi cu cineva de la această agenție. Eram singură cu copilul în Anglia, nu aveam prieteni, nimic, mergeam spre depresie”, își amintește tânăra.
Atunci a început lupta pentru custodie. Copilul urma să stea la mamă, dar tatăl avea dreptul la două weekenduri pe lună, a decis instanța britanică. „Mi-a venit de fiecare dată după vizita de weekend neîngrijit, cu fundulețul iritat, ba cu ochiul vânăt, vomitând, stricat la stomac. Multe detalii se tot adăugau. Când mi-a venit copilul vânăt la ochi, am oprit contactul total și am aplicat la judecătorie ca orice contact cu tatăl să fie supravegheat. Dar mi-a fost refuzat acest lucru”, acuză tânăra.
În acte, copilul are doi tați – unul român și unul britanic
Potrivit legii românești, chiar dacă faci un copil cu altcineva, dacă nu ești divorțat, tatăl devine în acte automat soțul. Asta până când nu se deschide un proces pentru stabilirea paternității. Așa că a apelat la fostul soț. „I-am explicat situația, i-am zis că potrivit legii românești el e tatăl și l-am rugat să-mi dea el acordul să ies cu copilul din țară. Am mers la notar împreună, am toate documentele semnate de el în fața consulului român din Manchester, traduse și legalizate. Soțul și-a dat acordul și ca să-mi înscriu copilul la medic de familie și la grădiniță în România”. Așa că astăzi, copilul are două rânduri de documente, în cele românești tatăl e soțul Ioanei, în cele britanice este Jack.
Tatăl a dat-o în judecată în România pentru răpire internațională. În primă instanță, în iulie, Ioana a câștigat și Jack a făcut recurs. Jack l-a contactat pe soțul Ioanei și a obținut de la el o declarație în care acesta spunea că nu știa ce a semnat în fața consulului atunci când și-a dat acordul să o lase pe Ioana să aducă copilul în România.
Mama nu are dreptul să scoată copilul din Marea Britanie fără acordul tatălui
„Acest domn britanic este tatăl copilului. Când s-a născut copilul, s-a emis un certificat de naștere. Au făcut o hotărâre în Marea Britanie în care copilul a fost recunoscut de mamă și tată și atunci exercitarea autorității s-a făcut de ambii părinți, cu mențiunea că el are drept de vizitare și că ea nu are dreptul să deplaseze copilul din Marea Britanie fără autorizația sa”, a explicat aceasta. Potrivit avocatei, românca ar trebui să respecte decizia instanței și să trimită copilul la tată: „Eu știu că nu-i convine mamei pentru că este un copil care are o anumită vârstă, dar asta este o hotărâre judecătorească. Bună, rea, trebuie să o executăm”, spune Georgeta Constantin, avocata părții adverse.
oana este hotărâtă să meargă cu cauza ei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). „Eu ar trebui să-mi trimit acum copilul, dar el nu va pleca nicăieri. Dacă nu trimiți copilul, atunci tatăl poate cere executare silită și apoi te dă în judecată pe penal. Mai sunt anumiți pași de urmat, timp în care noi facem aplicație la CEDO”, explică mama pașii.