O nouă eră a minciunilor: Mark Zuckerberg deschide drumul unei erori fatale pentru adevăr pe rețelele sociale

Publicat: 08 ian. 2025, 06:15, de Andrei Ceausescu, în TEHNOLOGIE , ? cititori
O nouă eră a minciunilor: Mark Zuckerberg deschide drumul unei erori fatale pentru adevăr pe rețelele sociale

Rețelele sociale au acționat întotdeauna ca un fel de oglindă distorsionată a societății. Algoritmii și amplificarea unui stil de viață mereu online au ajutat la accentuarea părților negative ale existenței noastre, în timp ce le ascund pe cele mai bune. De aici provine în mare parte polarizarea de astăzi, cu două triburi care își strigă unul altuia, fiecare trăind într-un abis de neîncredere și disperare, scrie The Guardian.

Aceasta este situația care face cu atât mai îngrijorătoare o declarație făcută săptămâna aceasta de unul dintre titanii tehnologiei. Cu mai puțin de două săptămâni înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă pentru un nou mandat, Meta, compania-mamă a rețelelor Facebook, WhatsApp, Instagram și Threads, a anunțat modificări majore în politica de moderare a conținutului. Și în această schimbare, se pare că Meta se aliniază la viziunile viitorului președinte al SUA.

Într-un mesaj video bizar postat pe pagina sa personală de Facebook, CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a anunțat că platforma va renunța la echipa sa de moderare a conținutului, formată din 40.000 de oameni. În locul acestora? „Regulile mulțimii”.

Zuckerberg a explicat că, începând cu Statele Unite, compania va adopta un format inspirat de Elon Musk, prin care comunitatea va decide ce este acceptabil și ce nu în privința discursului pe platformele sale. Asta va însemna o schimbare dramatică a „ferestrei Overton” (acceptabilității discursului public), îndreptându-se către cei care pot să strige cel mai tare.

De altfel, Zuckerberg a recunoscut că această schimbare are o motivație politică. „Este timpul să revenim la rădăcinile noastre privind libertatea de exprimare”, a spus el, recunoscând că „restricțiile asupra unor subiecte precum imigrarea și genderul… sunt în afacerea cu discursul mainstream”. CEO-ul Meta a adăugat că va colabora cu Trump pentru a combate presiunile externe asupra companiilor americane de a cenzura mai mult.

Comentariul cel mai controversat a fost legat de mutarea echipelor responsabile cu siguranța și moderarea conținutului din California liberală în Texas, un stat cu viziuni politice conservatoare. Într-un astfel de context, mesajul său a lăsat impresia că Zuckerberg s-ar fi alăturat unei cauze politice mult mai agresive decât în trecut.

Aceasta nu este doar o schimbare de politică internă. Având în vedere impactul uriaș pe care Meta îl are asupra societății moderne, decizia luată de Zuckerberg va afecta nu doar direcțiile politice din Statele Unite, ci și întreaga dinamică globală a discursului public online. În ultimii 21 de ani, Meta a devenit „piața publică” a internetului, un loc în care milioane de oameni de toate vârstele și din toate colțurile lumii își exprimă opiniile și interacționează.

Criticii acestei mutări avertizează că acest „regim al mulțimii” va duce la o erodare dramatică a adevărului obiectiv pe platformele online. Un raport al The Real Facebook Oversight Board sugerează că renunțarea completă la moderarea de conținut echilibrată și bazată pe fapte va duce la un control tot mai mare al celor mai vocali și mai radicali utilizatori.

În timp ce platformele de social media s-au confruntat mereu cu provocarea moderării unui volum uriaș de conținut, renunțarea la orice formă de intervenție pentru a încuraja un discurs mai civilizat este văzută ca o decizie riscantă. Această decizie ar putea pune o presiune și mai mare asupra unor teme deja sensibile, cum ar fi migrația, egalitatea de gen și alte subiecte fierbinți, care riscă să devină teren de luptă ideologică continuă.

În acest context, nu este greu de înțeles de ce Zuckerberg face această mișcare – o politică adaptată unui climat politic din ce în ce mai polarizat, alimentat de viitorul președinte Donald Trump. Totuși, efectele acestei schimbări vor fi colosale, nu doar în planul discursului public, dar și în ceea ce privește încrederea în informațiile circulante pe rețelele sociale. Acesta ar putea fi începutul unui colaps al adevărului obiectiv pe platformele online.

Meta tocmai a făcut o alegere majoră, iar acest drum pe care îl deschide se anunță tulburător. În următorii patru ani, lumea online ar putea deveni mult mai vulnerabilă în fața dezinformării, urii și manipulării politice. Rămâne de văzut cât de multe răspunsuri raționale vor mai avea utilizatorii, într-o eră a adevărului relativizat.