O nouă paradigmă în fotbal: Cluburi europene atrag atenția investitorilor
Investitorii americani sunt încurajaţi de valoarea redusă înregistrată în prezent de cluburi de fotbal europene. Pandemia a afectat cluburile care au pierdut venituri din drepturile de televizare.
În ultimele 18 luni au avut loc mai multe operaţiuni de preluare de către investitori americani a unor cluburi de fotbal europene precum ACF Fiorentina sau Toulouse FC. Investitorul american Kyle Krause a anunțat zilele trecute că a ajuns la un acord pentru preluarea clubului italian de fotbal Parma, la doar câteva săptămâni după ce un alt miliardar american, Dan Friedkin, a preluat echipa rivală Roma, în urma unei tranzacţii de 591 milioane de euro, potrivit Bloomberg.
Investitorii din SUA deţin pachete importate de acţiuni
În spatele tuturor acestor achiziţii stă încrederea că fotbalul european oferă o valoare mai mare decât echipele sportive americane, susţine co-fondatorul Pacific Media Group, Paul Conway, care deţine mai multe echipe de fotbal pe continent. Conway recunoaște însă că investiţiile în sportul american sunt foarte scumpe şi se fac la preţuri ridicate: o echipă de baseball sau basket profesionist din SUA se vinde pentru cel puţin un miliard de dolari.
Un alt investitor american interesat de fotbalul european este Joseph DaGrosa, care în prezent negociază preluarea clubului englez Southampton, notează Bloomberg. Proprietarul clubului, omul de afaceri chinez Gao Jisheng, vrea să obţină o sumă de aproximativ 200 milioane de lire sterline (256 milioane de dolari). Potrivit firmei de consultanţă KPMG, în prezent investitorii americani deţin pachete importate de acţiuni la o cincime din cele aproximativ 60 de echipe de fotbal din primele ligi din Marea Britanie, Italia şi Franţa. Prezenţa lor este evidentă în contextul retragerii investitorilor chinezi, care în ultimii ani au cumpărat mai multe echipe precum Aston Villa, Wolverhampton Wanderers şi West Bromwich Albion.