O nouă taxă pentru români! Cine sunt cei care o vor plăti?
Atunci când producția prosumatorilor va ajunge la 8% din totalul puterii instalate în România, ceea ce se estimează la aproximativ 1.400-1.600 MW, se vor aplica taxe suplimentare sau se vor diminua facilitățile pentru aceste investiții.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din România ia în calcul impunerea de taxe suplimentare sau diminuarea facilităților pentru prosumatori, pe măsură ce capacitatea de producție a acestora se apropie de 8% din puterea totală instalată în țara noastră.
Aceste aspecte se au în vedere și în Uniunea Europeană. Legislația actualmente în vigoare spune că facilitățile pentru prosumatori se pot da și se vor da atâta timp cât nu afectează rețelele.
Deputatul Bende Sandor explică motivele diminuării facilităților pentru prosumatori
ANRE, în urma unui studiu, la sesizări, va putea să mai oprească din aceste investiții și trebuie să spunem cetățenilor, trebuie să știe: în momentul în care prosumatorii ajung la o capacitate de producție de peste 8% din puterea totală instalată a României, ceea ce este considerat astăzi undeva la 18 GW, 18.000 de MW, atunci poate să mai diminueze sau să taxeze în plus aceste investiții.”, a afirmat Bende Sandor, președintele Comisiei Industrie și Servicii din Camera Deputaților.
Potrivit declarațiilor lui Bende Sandor, autoritățile române se apropie de această țintă, fiind depășit nivelul de 1.000 MW putere instalată de prosumatori: „Ne apropiem vertiginos. Am depășit 1.000 MW puterea instalată și problemele în rețelele de distribuție au început să apară. Este posibil să comandăm un studiu să vedem dacă rezistă.
Această măsură are ca scop stabilitatea rețelelor de energie. Cu alte cuvinte, odată ce numărul de prosumatori crește și capacitatea lor de producție se mărește, apar provocări legate de gestionarea distribuției de energie electrică, cum ar fi suprasolicitarea rețelelor. ANRE caută soluții pentru a evita perturbările în furnizarea energiei electrice.
Nu în ultimul rând, această decizie ar asigura și o tranziție lină către energiile regenerabile.
Potrivit ultimelor date, capacitatea instalațiilor prosumatorilor a depășit pragul de 1.000 MW. Numărul de prosumatori racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie a ajuns la 78.000, iar la ora actuală avem peste un gigawat instalat, a declarat săptămâna trecută Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Citește și: Deficitul forței de muncă în creștere alarmantă! Impact economic de miliarde de euro!