O nouă tentativă de phishing, circulă pe internet. Ținta este ING Bank
O nouă tentativă de phishing a fost lansată, marți, de hackeri, pe rețelele de internet, având ca țintă conturile clienților ING Bank.
Clienții băncii primesc mesaje SMS, repetitive, prin care sunt anunțați că le-a fost ,,pusă poprire pe cont de Consiliul Local”. Potrivit Codului Administrativ, Consiliul Local al primăriilor nu are atribuții în relațiile de impozite și taxe cu populația.
Colectarea și gestionarea taxelor și impozitelor este atributul exclusiv al Direcției Generale de Venituri Buget Local, singura entitate care poate emite popriri, sau trimite executări silite, pentru contribuabilii persoane fizice, în caz de nerespectare a obligațiilor de plată.
Mesajele care sunt presupuse a fi trimise de ING Bank, precizează că ,,poprirea reprezintă o măsură de executare silită pentru recuperarea unei datorii pe care o ai către un creditor (primărie, ANAF, sau alt creditor).
De ce ar pune Consiliul Local al primariilor o poprire pe cont, pentru o datorie către ANAF ?
Această întrebare ar trebui să si-o pună cei care au primit astfel de mesaje. Texte similare sunt trimise și pe adrese de email, cu toate ,,detaliile clarificatoare”, cum poate fi soluționată situația popririi. Textul este însoțit de sigla ING, și informații formulate, în termeni foarte amabili, care cer date confidențiale, adresate persoanei vizate de haker.
În conținut sunt incluse linkuri de acces, către ,,bancă”, inclusiv se acordă ,,ajutor”, tot prin linkuri, pentru aflarea situației titularului de cont.
Astfel de tentative de phishing, reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum ar fi date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comerț electronic.
Potrivit Bitdefender, 26% dintre tentativele de phishing monitorizate au avut ca scop obținerea datelor bancare sau accesul la conturile utilizatorilor. În topul datelor țintite de atacatorii cibernetici, urmează accesul la conturi de social media (18%), de magazine online (13%), de distribuție de fișiere (7%), companii de livrări și curierat (6%) și servicii de e-mail (4%).