O nouă zi fatidică la BVB. Baie de sânge. Indicii, prăbușiți în itegralitate
Bursa de Valori București și-a pierdut elanul, joi, după ce în ziua precedentă părea că tranzacțiile au început să urmeze un trend pozitiv. Baie de sânge. Indicii au încheiat ziua pe roșu, în integralitate.
Miercuri, indicele de referinţă BET a crescut cu 0,78%, până la 17.656,3 puncte, dar joi a închis pe minus, cu 0,15 la sută, până la 17.629,32 puncte.
BET a fost în coborâre, joi, pe fondul scăderilor de la Aquila (-2,7%) şi Fondul Proprietatea (-2,2%). Tranzacţie DEALS de 32 milioane lei cu acţiuni AROBS
Rulajul a fost de 56.428.862,62 lei (11.340.433,41 euro), la un volum de 52.562.680 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu 0,16 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era pe minus, cu 0,19 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era, de asemenea, în scădere cu 0,14 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era pe minus cu 0,31 la sută, iar indice bursier BET-EF era, de asemenea, în scădere cu 0,15 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era pe minus, cu 0,72 la sută.
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a informat piața că a finalizat achiziţia de la RNV Infrastructure a pachetului de 50% din acţiunile Electrocentrale Borzesti.
Aceasta deţine proiecte de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1.000 MW, din care 950 MW eolian si 50 MW fotovoltaic. Achiziţia a fost anunţată la inceputul acestui an, potrivit Bursei de Valori Bucureşti.
Proiectele eoliene vor fi dezvoltate, construite şi operate în parteneriat cu RNV Infrastructure. Proiectul fotovoltaic este în teste de producţie.
Mai mult, în cadrul unei alte tranzacţii cu Grupul Renovatio, OMV Petrom a achiziţionat active de producţie de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 18 MW, din care 16 MW eolian şi 2 MW hidro. Activele sunt operate de către OMV Petrom.
Ambele tranzacţii au fost aprobate de Consiliul Concurenţei şi Comisia pentru Examinarea Investitiilor Străine Directe.
Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Gaze si Energie:
„Angajamentul nostru puternic de a investi in energia regenerabilă e reflectat de aceste tranzacţii. Suntem mândri să anunţăm ca OMV Petrom a devenit producător de energie regenerabilă, unele dintre activele care au intrat în portofoliul nostru fiind în producţie şi cu livrări de energie regenerabilă în reţea”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Gaze si Energie.
De partea cealaltă, Aurel Arion, CEO Renovatio şi-a arătat şi el angajamentul în proiect: „Suntem încântaţi sa anunţăm finalizarea parteneriatului cu OMV Petrom. Parteneriatul nostru reflecta încrederea în potenţialul pieţei româneşti de energie regenerabilă şi reconfirmă angajamentul nostru de a contribui la un viitor energetic mai sustenabil.”
În ceea ce priveşte proiectele ce vor fi dezvoltate în parteneriat cu RNV Infrastructure, acestea sunt localizate în zona de nord-est a României. Parcul fotovoltaic este în perioada de teste, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producţia între 2025 şi 2027. Producţia anuală corespunzatoare OMV Petrom este estimată la aproximativ 1,4 TWh, arată BVB.
Activele operaţionale includ două parcuri eoliene situate în estul României, cu o capacitate totală instalată de 16 MW si o micro-hidrocentrala, cu o capacitate de 2 MW, în nord-vestul României. Producţia cumulată anual este estimată la aproximativ 45 GWh, potrivit BVB.