O româncă a furat 120.000 de euro cash de la soțul mamei ei și a scăpat fără să fie condamnată, în Italia: cazul care sfidează logica legală

Publicat: 11 sept. 2024, 08:24, de Autor: Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
O româncă a furat 120.000 de euro cash de la soțul mamei ei și a scăpat fără să fie condamnată, în Italia: cazul care sfidează logica legală
sursa foto profimedia

România și Italia nu sunt străine de povești controversate, cu români implicați în infracțiuni, însă uneori justiția are un mod bizar de a surprinde. Recent, o româncă din Chiaravalle, Italia, a reușit să scape de condamnare după ce a furat 120.000 de euro în numerar și bijuterii din casa soțului mamei sale. Povestea este atât de ciudată încât ridică multe întrebări despre felul în care sistemele legale pot interpreta anumite situații de familie.

Furtul care a pus pe jar justiția italiană

Incidentul s-a petrecut în 2020, atunci când victima, un mecanic italian de 70 de ani, și-a însoțit soția, mama tinerei acuzate, la aeroport. Cât timp cei doi au fost plecați, fiica vitregă a rămas singură în casa lor și ar fi profitat de ocazie pentru a deschide o valiză bine ascunsă într-un dulap. În valiză se aflau economiile bărbatului, în valoare de 120.000 de euro, bani care au dispărut fără urmă. Totodată, au fost furate și două coliere de aur.

În mod firesc, victima a depus plângere la poliție, iar tânăra a fost acuzată de furt calificat. Din perspectiva legii, cazul părea destul de clar. Totuși, ceea ce a urmat a sfidat așteptările.

O decizie surprinzătoare a instanței

Judecătorul Matteo Di Battista, care a prezidat cazul la tribunalul din Ancona, a invocat o hotărâre a Curții de Casație a Italiei, argumentând că românca nu poate fi pedepsită pentru furt. De ce? Pentru că între victimă și inculpată exista o „relație de rudenie”. În mod interesant, deși tânăra era doar fiica vitregă a mecanicului, judecătorul a considerat că relația de afinitate creată prin căsătoria părinților o plasează în aceeași categorie cu o rudă de sânge.

Conform Codului Penal italian, furtul comis în cadrul familiei nu este sancționat în aceleași condiții ca un furt între străini, iar această lacună legislativă a fost cheia care a dus la achitarea tinerei. Practic, legea italiană nu tratează furtul între rude în același mod ca furtul clasic, considerând că o astfel de faptă are o natură personală și privată, mai degrabă decât una criminală. În consecință, românca a scăpat de pedeapsă, în ciuda probelor și acuzațiilor aduse împotriva sa.

Cum a influențat relația de rudenie verdictul

Decizia judecătorului Di Battista se bazează pe o nuanță juridică destul de rar întâlnită, dar perfect legală în Italia. Relația de afinitate dintre o persoană și rudele soțului sau soției este tratată, în anumite cazuri, la fel ca o relație de rudenie biologică. Aceasta înseamnă că, în contextul unui furt familial, legătura de familie servește ca scut împotriva unei condamnări.

În cazul de față, faptul că mama tinerei era căsătorită cu bărbatul în cauză a făcut ca și tânăra să fie considerată „rudă” prin afinitate, protejată de prevederile legale. Mai mult, nici mama acesteia nu a fost acuzată de complicitate, deoarece și ea era soția legală a victimei la momentul comiterii faptei. Astfel, procesul împotriva sa nici măcar nu a mai început.

O problemă de moralitate sau o fisură în sistem?

Cazul româncei din Italia ridică multe semne de întrebare, nu doar în privința legislației, ci și în legătură cu principiile de moralitate și dreptate. Să furi economiile unui om și să scapi nepedepsit datorită unei interpretări legale a relației de familie pare să sfideze ideea de justiție. Desigur, legile sunt create pentru a reflecta complexitatea vieții de zi cu zi, dar este evident că unele lacune pot duce la rezultate neașteptate și nedrepte.

Un alt aspect interesant este legat de modul în care diferite țări abordează astfel de infracțiuni. În multe alte state, un astfel de furt ar fi tratat cu o severitate mult mai mare, indiferent de relația dintre părți. Italia, cu istoria sa lungă și complicată a sistemului juridic, păstrează însă aceste subtilități legale care pot fi manipulate în avantajul celor ce cunosc bine legea.

Ce urmează?

După trei ședințe de judecată, procesul s-a încheiat, iar tânăra a plecat fără nici măcar o condamnare simbolică. Este un final care, pentru mulți, lasă un gust amar. Cum este posibil ca cineva să fure o sumă atât de mare de bani, să fie prins și totuși să scape nepedepsit?

Deși cazul s-a închis, efectele sale morale și legale vor continua să fie dezbătute. În mod clar, sistemele juridice sunt complexe și, uneori, soluțiile legale nu se aliniază perfect cu noțiunile de moralitate și dreptate ale societății. Acest caz ne amintește că uneori legea poate fi o sabie cu două tăișuri, protejând atât pe cei care o respectă, cât și pe cei care știu cum să o ocolească.

În final, rămâne întrebarea: ar trebui să fie modificată legislația pentru a evita astfel de situații în viitor? Oare lacunele legale sunt simple accidente sau reflectă o problemă mai profundă a sistemului de justiție? Iată un subiect care merită cu siguranță mai multă atenție.