O școală din Vaslui s-a mutat în cimitir. De ce refuza părintii elevilor mutarea lor în alt spațiu
22 de copii de ciclu primar şi alţi opt copii de grădiniţă învaţă de la începutul anului şcolar într-o clădire din curtea bisericii în care au loc praznicele. Elevii au ajuns în această situație după ce școala din Curseşti Deal, județul Vaslui a intrat în reabilitare.
Situația elevilor care au ajuns să învețe în curtea bisercii a ajuns și în atenția reprezentanților DSP Vasului, care au făcut verificări la fața locului.
În urma controlului, reprezentanții DSP Vasului au ajuns la concluzia că spaţiul este impropriu derulării actului de învăţământ, iar conducerea şcolii a fost amendată cu 3.000 de lei.
Totdată, s-a dispus măsura relocării copiilor în singurul spaţiu aflat la dispoziţia autorităţilor locale, anume o şcoala dintr-o altă localitate, unde copiii ar trebui să facă naveta zilnic.
Măsurile luate de DSP Vaslui nu au fost privite cu ochi buni de către părinți, care au decis să protesteze în fața primăriei.
„Nu suntem de acord să meargă copiii la altă şcoală, ni s-a spus că mai este puţin şi sunt gata lucrările la şcoala lor şi nu credem că este o problemă dacă mai învaţă două luni în prăznicar. Nu avem posibilitatea să-i ducem şi să-i aducem de la şcoală.
Nu avem maşini, suntem acasă că avem copii mai mici, soţii sunt plecaţi la muncă. Ştim că în alte localităţi când s-au făcut lucrări la şcoli, copiii au fost mutaţi o perioadă în alte spaţii şi nu a spus nimeni nimic. Acum la noi de ce nu se poate? Trebuie să facem nişte sacrificii dacă vrem să avem o şcoală nouă”, a spus o femeie din Curseşti Deal.
În urma protestului, prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, a cerut conducerii DSP Vaslui să ia în calcul varianta unei derogări pentru ca elevii să poată învăţa în continuare în spaţiul pus la dispoziţie de biserică, aşa cum îşi doresc părinţii.
Oficialul e de părere că situaţiile trebuie judecate în funcţie de anumite particularităţi.
„Şi în judeţul acesta şi în toată ţara, când a fost nevoie să existe un proces de relocare s-au găsit soluţii şi nu întotdeauna s-au întrunit toate condiţiile. (…) Poate găsim o soluţie să mai prelungim două luni situaţia de acum şi să lăsăm copiii să înveţe aici. (…) Din păcate, trebuie să acceptăm că nu există o procedură care să ne indice exact paşii care trebuie urmaţi, trebuie să punem la punct între noi un mod de lucru. (…) E foarte bine ce faceţi, dar haideţi să înţelegem şi alt aspect. Primăria când face o şcoală într-o localitate, nu mai face încă o şcoală back-up în care să înveţe temporar copiii”, a spus prefectul Daniel Onofrei, prezent la Pungeşti.
De cealaltă parte, directorul executiv al DSP Vaslui, Mihaela Vlada, a declarat că măsurile trasate de autorităţile sanitare au fost stabilite potrivit reglementărilor în vigoare şi că situaţia la care s-a ajuns este şi rezultatul unei comunicări deficitare cu autorităţile locale din comuna Pungeşti.
Ea a solicitat conducerii şcolii şi reprezentanţilor primăriei să ia o serie de măsuri pentru asigurarea unor condiţii minime de igienă cum ar fi păstrarea curăţeniei în spaţiul în care învaţă copiii, achiziţionarea de lavoare portabile sau amplasarea unor covoare cu dezinfectant la intrarea în clădire, urmând să fie găsite soluţii de acordare a unui termen suplimentar pentru susţinerea temporară a cursurilor în spaţiul actual.