O scrisoare rătăcită ajunge după 79 de ani la fiica destinatarei!
Am auzit, adesea, despre scrisori pierdute, rătăcite, încurcate. De poștă, de poștaș, de cine mai știe ce întâmplări omenești sau intemperii naturale. Și că, după un timp, unele scrisori ajung, totuși, cum, necum, la destinație. Anul trecut, știam despre o astfel de misivă care a ajuns în Germania, la destinatar, după 53 de ani. La destinatar, adică, în Groß-Gerau, un oraș din landul german Hessa.
Argumentul poștei pentru o așa întârziere a fost că Joachim Schulz, cel căruia îi era adresată scrisoarea, și-a tot schimbat adresa de domiciliu. Și, practic, scrisoarea ajungea după ce el, deja, se muta în altă parte. Anul trecut, Angela Schulz, în vârstă de 82 de ani, soția lui Joachim, a găsit într-o zi, plicul în cuția poștală. Scrisoarea fusese trimisă pe 24 noiembrie 1968, la Wedel, în nordul Germaniei, unde locuia atunci Joachim Schulz, destinatarul scrisorii. Era, de fapt, o invitație la adunarea generală a clubului de navigație Wedel-Schulau, acolo unde Joachim a fost director al unei importante companii anglo-elvețiene. „Mica întârziere” a fost trecută cu vederea și familia Schulz a decis să înrămeze epistola și s-o pună în bibliotecă.
Dar, dacă 53 de ani era cea mai lungă perioadă pe care a trebuit s-o facă o scrisoare ca să ajungă la destinație, aflăm acum că o altă scrisoare se livrează – și nu la destinație – după 79 de ani.
Soldat fiind în timpul celui de-al doilea război mondial și luat prizonier în 1943 într-un lagăr englezesc – Italia, prin decizia lui Mussolini, lupta alături de Germania – Luigi Frasca din Affile, Italia, îi scrie soției sale Antonietta, în Africa de Sud, că speră că totul se termină în curând și se întoarce degrabă acasă. Pe lângă rândurile scrisorii, adaugă și o fotografie cu el. Din păcate, soția, și nici părinții ori altcineva apropiat soldatului nu a primit niciodată scrisoarea. Dar, de curând, epistola a ajuns la Affile, aflată la 50 de kilometri de Roma, locul natal al soldatului Luigi Frasca. Ea a fost găsită la Monterotondo de familia Terrosi, înmânată primarului Ercole Viri din Affile, care, la rândul său, i-a căutat soldatului urmașii. Și a găsit-o pe fiica acestuia, Nazzarena Frasca, o femeie în vârstă care a rămas uluită la vederea scrisorii de la tatăl ei.
Ercole Viri a declarat că scrisoarea este una care a a sosit în afara timpului. Dar ea a adus multă bucurie și mulțumire.
Nu că are legătură cu scrisoarea, dar trebuie precizat că primarul din Affile, Ercole Viri este un personaj, oarecum, controversat. El a fost condamnat de Tribunalul din Tivoli, împreună cu doi consilieri, la opt luni de închisoare pentru că în 2012 a inaugurat la Affile un monument – ridicat cu fonduri regionale, adică fonduri ale Regiunii Lazio, din care face parte – dedicat generalului fascist Rodolfo Graziani, care a fost acuzat de crime odioase împotriva Italiei și a întregului mapamond.