O singură mutație și gripa aviară poate deveni o amenințare pentru oameni!
Cercetătorii din California spun că lumea ar fi doar la o singură modificare genetică distanță de transmiterea de la om la om a virusului gripei aviare – H5N1.
Este vorba despre o mutație îngrijorătoare, care ar putea deschide ușa către infecții umane pe scară largă și chiar către o pandemie, potrivit unor experți, transmite Los Angeles Times.
Într-un studiu publicat recent în revista Science, biologii de la Scripps Research Institute au stabilit că o singură mutație a proteinei hemaglutinină – ”H” din H5N1 – ar putea transforma un virus, care până acum a îmbolnăvit și ucis în mare parte păsări și vaci, într-un agent patogen care să vizeze celulele oamenilor.
Această descoperire vine pe fondul înregistrării unui număr tot mai mare de focare H5N1 în ferme de vaci din California și al retragerii de pe piață a unor produse din lapte crud.
Cercetătorii de la Scripps Research Institute sugerează că drumul pentru o astfel de schimbare genetică ar putea fi mult mai scurt decât s-a anticipat.
”Acest lucru ne-a surprins cu adevărat”, a spus coautorul studiului James Paulson, biochimist și biolog. Această mutație răspunde unei cerințe de transmitere, mai spune James Paulson.
Descoperire semnificativă
Yoshihiro Kawaoka, virusolog la Universitatea Wisconsin-Madison și la Universitatea din Tokyo, a numit descoperirea echipei de la Scripps o ”descoperire semnificativă”. ”Asta înseamnă că potențiala apariție a unui virus H5N1 ”care poate recunoaște receptori umani este mai aproape decât am crezut”, subliniază virusologul.
În mod obișnuit, transmiterea de la o persoană la alta a unui virus gripal se face în principal prin picăturile cu foarte puțin virus, răspândite prin strănut sau tuse, precizează James Paulson. În acest context, virusul trebuie să fie capabil să recunoască receptorii de tip uman pentru a se lega de celulele din căile respiratorii umane, în cantități suficiente pentru a provoca infecția.
Deși cercetătorii au demonstrat că este posibil ca virusul să devină o amenințare pentru oameni cu o singură mutație genetică, totuși o mulțime de factori pot influența evoluția unui organism și aceasta nu este ușor de anticipat. Acesta poate fi motivul pentru care deocamdată virusul nu a dobândit capacitatea de a infecta oamenii pe scară largă, spun unii cercetători.
Deși sunt aproximativ 50 de pacienți cu gripă H5N1, nu avem dovezi ale adaptării acestui virus la oameni pe scară largă , observă Kawaoka. Acest lucru sugerează că … sunt probabil necesare mutații suplimentare pentru ca virusul să fie capabil să se transmită între oameni, explică Yoshihiro Kawaoka.
Până acum, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor dinSUA au confirmat infecții cu H5N1 la 58 de persoane.