O speranță pentru persoanele cu leziuni ale măduvei spinării
O speranță pentru unele persoane cu leziuni ale măduvei spinării vine de la stimularea profundă a anumitor zone ale creierului cu electrozi. Aceasta le-ar putea ajuta să meargă mai ușor, potrivit unui studiu și unor mărturii publicate la începutul acestei săptămâni, transmite AFP.
„Acum, când văd o scară cu doar câteva trepte, știu că o pot urca singur”, spune Wolfgang Jäger, unul dintre cei doi pacienți care au participat la un prim test, într-un videoclip difuzat recent.
„Este plăcut să nu fii nevoit să te bazezi tot timpul pe alții”, subliniază acest elvețian în vârstă de 54 de ani, pentru care urcarea și coborârea câtorva trepte în vacanță „nu au pus probleme”, odată ce dispozitivul era pornit”.
Electrozii au fost plasați într-o anumită regiune a creierului și au fost conectați la un dispozitiv implantat în zona pieptului. Când sunt pornite, aceste dispozitive trimit impulsuri electrice către creier.
Tehnica, experimentală, este destinată persoanelor suferinde de leziuni incomplete ale măduvei spinării – când legătura între creier și măduva spinării nu este total întreruptă – și sunt capabile să efectueze parțial unele mișcări.
Echipa din Elveția care a efectuat studiul, publicat în Nature Medicine, s-a remarcat prin progresele recente în urma folosirii implanturilor în creier sau în măduva spinării pentru a permite persoanelor paralizate să meargă din nou.
De această dată, cercetătorii au dorit să determine regiunea din creier cea mai implicată în vindecarea persoanelor afectate de leziuni ale măduvei spinării.
Astfel, ei au creat un ”atlas al creierului”, folosind tehnici de imagistică 3D pentru cartografierea activității cerebrale a rozătoarelor care prezentau aceste leziuni.
Zona căutată a fost depistată în hipotalamusul lateral, cunoscut pentru reglarea alimentației sau motivației.
Un grup de neuroni din această zonă par să fie implicați în recuperarea capacității de a merge, pierdută în urma unei leziuni a măduvei spinării, a declarat pentru AFP Gregoire Courtine, profesor în neuroștiințe la Școala Politehnică Federală din Lausanne.
Ulterior, cercetătorii au amplificat semnalul în hipotalamusul lateral prin stimularea cerebrală profundă, tehnică frecvent folosită în maladia Parkinson.
Potrvit studiului, testele pe rozătoare au arătat că stimularea electrică le-a îmbunătățit imediat mersul.
„Dorința de a merge”
„Îmi simt picioarele”, a exclamat o femeie, prima persoană care a participat la testul desfășurat în 2022 – când dispozitivul i-a permis să meargă pentru prima dată, a declarat neurochirurgul Jocelyne Bloch pentru AFP. „Simt nevoia de a merge”, a spus ea odată ce curentul a crescut, conform neurochirurgului.
Pentru această pacientă, scopul era să meargă fără ajutor; pentru Wolfgang Jäger, să urce singur scările. „Amândoi și-au atins obiectivul”, a subliniat Jocelyne Bloch.
Profesorul Gregoire Courtine subliniază că, totuși, mai sunt necesare cercetări suplimentare și că această tehnică nu ar fi eficientă pentru toți pacienții cu astfel de leziuni.