O stațiune din Italia trage un semnal de alarmă din cauza izbucnirii unei boli periculoase – febra denga

Publicat: 03 oct. 2024, 19:40, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
O stațiune din Italia trage un semnal de alarmă din cauza izbucnirii unei boli periculoase - febra denga
țânțari infecție West Nile deces județul Suceava

Italia se confruntă cu o situație îngrijorătoare în regiunea Marche, o destinație turistică populară pe coasta Mării Adriatice, unde numărul cazurilor de febră denga, o boală periculoasă transmisă de țânțari, a crescut alarmant.

În orășelul Fano, de la jumătatea lunii august 2024, au fost confirmate peste 100 de cazuri ale unei boli periculoase, febra denga, dintre care 35 de persoane au avut nevoie de spitalizare.

Situația în Fano: De ce acest oraș a fost lovit atât de grav?

Fano, un oraș de coastă cu aproximativ 60.000 de locuitori, a devenit epicentrul focarului de febră denga (boală cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte” deoarece durerile osoase pot fi atât de intense încât creează senzația că oasele se rup).

Autoritățile sanitare sunt în alertă maximă, iar oamenii de știință încearcă să afle de ce această zonă a fost atât de grav afectată, scrie Euractiv. Deși numărul de cazuri este în creștere, există un aspect pozitiv: țânțarii care transmit boala au o mișcare limitată, de aproximativ 200 de metri, ceea ce reduce riscul extinderii rapide a infecției.

„Din fericire, zona de infecție este foarte mică, deoarece țânțarii au o mișcare limitată, de 200 de metri,” a explicat Flavia Riccardo, șefa Diviziei de Boli Infecțioase din cadrul Institutului Național de Sănătate din Italia. În ciuda acestor măsuri de control și izolare, temerile rămân ridicate, mai ales că febra denga poate avea complicații severe.

Febra denga se răspândește în Europa. O problemă globală

Explozia cazurilor de febră denga în Fano nu este un incident izolat.

La nivel european, numărul îmbolnăvirilor a crescut semnificativ în ultimii ani, pe măsură ce țânțarul tigru asiatic, principalul vector al bolii, s-a extins în regiuni în care anterior nu era prezent.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a emis o avertizare încă de la începutul verii lui 2024, când s-a observat o creștere rapidă a cazurilor de febră denga în 11 țări europene. În Italia, peste 500 de cazuri au fost deja raportate în acest an.

Febra denga era, până recent, o problemă predominantă în Asia și America de Sud, regiuni în care se înregistrează milioane de cazuri de infecție anual și mii de decese. Încălzirea globală a jucat un rol esențial în extinderea acestui virus și în sudul Europei, inclusiv în Italia, unde riscul de îmbolnăvire devine din ce în ce mai mare.

Creștere a cazurilor asimptomatice, dar și a incidenței altor boli transmise de țânțari

Deși nu au fost raportate decese cauzate de febra denga în Italia în 2024, specialiștii atrag atenția că multe cazuri asimptomatice ar putea trece neobservate, ceea ce înseamnă că numărul real de îmbolnăviri ar putea fi mult mai mare decât cel raportat oficial. În plus, medicii se confruntă cu o nouă provocare: creșterea cazurilor de febră West Nile, o altă boală periculoasă transmisă de aceiași țânțari tigru.

Pe măsură ce temperaturile continuă să crească, iar vectorii bolilor se răspândesc în noi regiuni, Europa și, implicit, Italia, se confruntă cu o nouă realitate sanitară.