O uzină renumită trece la producția de tancuri. Timp de 175 de ani, a construit vagoane

Publicat: 06 feb. 2025, 21:36, de Pavaloiu Andreea, în Internațional , ? cititori
O uzină renumită trece la producția de tancuri. Timp de 175 de ani, a construit vagoane

O uzină cu o istorie de 175 de ani în fabricarea de trenuri trece la producția de tancuri. Se întâmplă în Germania, unde s-a decis reprofilarea fabricii. Cancelarul german Olaf Scholz a vizitat unitatea de producție și a anunțat momentul în care acolo va începe producția de piese pentru industria de apărare.

O uzină trece de la producția de vagoane la cea de tancuri

Fabrica se află în orașul Görlitz din estul Germaniei și produce material de calea ferată încă din perioada Imperiului German. După 175 de ani de activitate, uzina se reprofilează și trece de la vagoane la tancuri.

În acest sens, la începutul lunii februarie a fost semnat un acord între grupul franco-german producător de armament KNDS și compania franceză de echipamente feroviare Alstom, informează Deutsche Welle.

Fabrica a fost vizitată și de cancelarul german Olaf Scholz, care a anunțat că în ciuda schimbării, angajații fabricii nu-și vor pierde locurile de muncă. Mai exact, 580 din cei 700 de salariați vor lucra în continuare acolo.

În loc de vagoane de tren, aici vor fi fabricate piese pentru industria de apărare începând de anul viitor”, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz

Până în momentul în care va trece la producția de piese pentru tancuri, uzina va produce în continuare material de cale ferata. Astfel, va reuși să onoreze comenzile pentru Germania și Israel.

Iar peste 2 ani, va începe producția pentru tancuri Leopard 2 al Rheinmetall, vehiculul de luptă al infanteriei Puma și vehiculul blindat de luptă Boxer.

Europa și nevoia de investiții în industria de apărare

Anunțul vine într-un moment în care în rândul țărilor membre NATO, se insistă pe nevoia de producție de armament. La începutul anului 2024, Olaf Scholz a pledat pentru o producție de armament „pe scară largă” în Europa.Tot atunci, el a transmis că producătorii de armament germani pot conta pe faptul că guvernul său va creşte cheltuielile militare şi va atinge ţinta NATO de 2% din PIB.

Un apel pentru cheltuielile legate de apărare a fost făcut recent și de Mark Rutte, secretarul general al NATO. El a transmis că Alianța trebuie să cheltuiască mai inteligent pentru apărare, altfel va trebui să aloce 3,7% din PIB pentru apărare.