O vară pierdută: Bursa românească a ajuns la nivelul din luna mai
Indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de acţiuni, a scăzut joi cu 0,65%, după două zile de creşteri uşoare, în care a recuperat foarte puţin din pierderile puternice de vineri şi luni.
Redresarea a ţinut doar două sesiuni de tranzacţionare, marţi şi miercuri, Bursa nu a reacţionat semnificativ la tăierea de dobândă de politică monetară (de regulă bursa creşte imediat după tăierea dobânzilor), iar vara lui 2024 pare să fie una pierdută pentru BVB, care a revenit la nivelurile de la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie.
Bursa are totuşi un avans de 16,32 % de la începutul anului
Indicele de referinţă BET are un totuşi un avans de 16,32% faţă de începutul anului, aşa că încă este destul loc de scăderi fără să se supere nimeni. Mai mult, alţi indici bursieri înregistrează o apreciere de până la 23% peste 1 ianuarie 2024.
Mai rea e situaţia celor care au în portofoliu SIF-uri, indicele BET – FI având o depreciere de 1,36% faţă de începutul anului 2024.
Până la recenta cădere spectaculoasă a Bursei, aşteptările erau foarte optimiste pentru anul în curs, randamentul era cu 21% peste începutul anului, iar recordurile de capitalizare erau doborâte de la o sesiune la alta.
Joi, rulajul pieţei a fost de 10 milioane de euro, din care tranzacţiile cu acţiuni au însumat 7,45 milioane euro, mult sub media zilnică a tranzacţiilor din acest an, de 26,73 milioane euro.
Indicele BET a coborât joi la 17.880,22 puncte. Cele mai lichide acţiuni, vedetele Bursei de la Bucureşti care se regăsesc în structura indicelui BET, au înregistrat scăderi aproape generale, excepţia notabilă fiind Transelectrica, cu o creştere a cotaţiilor de 2,07%.
Acţiunile Fondul Proprietatea au suferit o corecţie de 0,05%, acţiunile BRD au închis în scădere cu 0,49 % faţă de miercuri, acţiunile Petrom – scădere de 0,45%, Banca Transilvania – minus 1,08%.
Indicele BET-FI al societăţilor de investiţii financiare a închis în creştere cu 0,10%, iar indicele BET-NG al companiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor a înregistrat o depreciere de 0,52%.
Cele mai mari tranzacţii au fost realizate cu acţiunile Banca Transilvania – 9,75 milioane lei, Petrom – 9,27 milioane lei şi Romgaz – 3,33 milioane lei.