Oamenii de știință cer autorităților chineze să permită o anchetă reală privind originile Covid-19
Aproximativ 20 de oameni de ştiinţă din diferite ţări au cerut autorităţilor chineze să permită o investigaţie cu adevărat independentă privind originile COVID-19.
Boala a fost detectată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019, relatează Agerpres, conform AFP. Cererea oamenilor de știință vine cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing.
”Eforturile continue ale guvernului chinez de a bloca o anchetă autentică asupra originilor pandemiei reprezintă un afront pentru comunitatea ştiinţifică şi pentru oamenii de pretutindeni”, au scris oameni de ştiinţă din Europa, Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, India şi Japonia.
Acest grup de cercetători acuză Beijingul ”că a distrus probe biologice, că ar fi ascuns arhive şi că ar fi întemniţat jurnalişti-cetăţeni curajoşi”, care au depus mărturie privind COVID-19, detectat pentru prima dată în oraşul Wuhan în decembrie 2019, înainte de a se extinde la nivel global.
Scrisoarea deschisă publicată joi online acuză, de asemenea, guvernul chinez că ”i-a împiedicat pe oamenii de ştiinţă chinezi să vorbească sau să scrie despre originile pandemiei fără permisiunea prealabilă a autorităţilor”.
O investigaţie comună între oameni de ştiinţă chinezi şi internaţionali, sub conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), s-a concretizat deja cu un raport, dar fără a trage o concluzie definitivă cu privire la originile bolii.
Documentul a favorizat ipoteza unei transmiteri a virusului de la un liliac la oameni prin intermediul unui animal intermediar neidentificat. Teza unei scurgeri de la un laborator din Wuhan a fost considerată ”foarte puţin probabilă” şi aproape respinsă, provocând un protest şi subminând credibilitatea echipei de cercetători.
De atunci a fost înfiinţată o nouă echipă de către OMS, dar fără rezultat concret pentru moment. Beijingul nu este dispus ca investigaţia să se efectueze din nou la faţa locului şi echipa nu are acces la datele brute ale laboratorului din Wuhan, ceea ce ar permite poate să se confirme sau să se excludă ipoteza scurgerii virusului din laborator.
Fără o investigaţie internaţională completă, ”toată lumea de pe pământ şi generaţiile viitoare sunt expuse unui risc inutil şi mai crescut în faţa unor viitoare pandemii”, avertizează scrisoarea deschisă elaborată de cercetători din diferite ţări.