Oamenii din satele inundate încă locuiesc în module sau la rude. În casele cu pereți umezi, frigul e tot mai greu de suportat
În localitățile gălățene inundate la jumătatea lunii septembrie, multe familii încă locuiesc în containere puse la dispoziție de autorități sau la rude, iar pentru cei rămași în casele lor, frigul este din ce în ce mai greu de suportat, mai ales că temperaturile de afară sunt în scădere, iar din această cauză pereții sunt umezi și nu pot fi reparați.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de guvern de joi că în weekend va merge la Galaţi, pentru a vedea cum decurg lucrările de reabilitare a infrastructurii şi stadiul refacerii caselor inundate în septembrie.
Faptul că primul-ministru vine vadă în ce stadiu este refacerea caselor distruse de viitură le dă speranțe și celor care își duc viața în containere sau la rude că s-ar putea muta în casele lor înainte de Crăciun, dar au și sentimentul unui „deja vu”, pentru că și după inundațiile din 2013 și 2016 a durat câteva luni, pentru unii chiar un an, până să își reia cursul normal al vieții.
Solidaritatea românilor din întreaga țară a fost impresionantă la inundațiile din luna septembrie, spre deosebire de ce s-a întâmplat la cele din 2013 și 2016. De această dată au venit din toată țara echipe de voluntari care s-au alăturat celor o mie de pompieri și jandarmilor, și militarilor la curățarea mâlului din case. Multe echipe de voluntari au ajutat și la repararea caselor și datorită acestor voluntari mai multe familii s-au mutat în casele refăcute.
„Am fost martorii puterii extraordinare, a solidarităţii. Fiecare gest de sprijin, oricât de mic, a contat enorm, contribuind la refacerea încrederii oamenilor”, le-a transmis o localnică pompierilor care au ajutat-o într-un moment extrem de dificil.
Însă locuitorii din cele 30 de comune afectate de inundații încă au nevoie de solidaritatea românilor. În prag de iarnă, Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu ajutorul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, a donat familiilor sinistrate 3.000 metri ster de lemne de foc și 500 de sobe. Fiecare familie a primit câte un metru ster de lemne pentru a-și asigura încălzirea locuinței măcar pentru o perioadă.
Viața, ca improvizație. Din multe gospodării inundate încă e scos mâlul, 50 de familii locuiesc în containere
Multe familii trăiesc în continuare între improvizații și incertitudini, încercând de la o zi la alta să mai rezolve o parte din necazurile cu care se confruntă. La Slobozia Conachi, aproximativ 50 de familii din cele peste 700 cărora viitura le-a distrus casele își vor petrece iarna în containerele puse la dispoziție de Guvern, pentru că distrugerile provocate la casele inundate sunt prea mari, nu pot fi reparate în câteva săptămâni.
Unele dintre aceste familii au început să-şi construiască locuinţe noi într-un cartier aflat la marginea satului
Oamenii au în continuare nevoie de ajutor, în primul rând de materiale de construcţii.
„Sunt 22 de vetre de casă date, dar am alocat încă 31 de vetre de casă și mai avem încă 21 de vetre destinate cetăţenilor inundaţi. Şi ele au fost repartizate. În momentul de faţă, 49 de familii locuiesc în module. Aceste module au fost făcute special, cu bucătărie, cu trei, patru dormitoare, sunt foarte mari şi au şi utilităţile necesare”, a declarat pentru agenția națională de presă Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi.
După două luni de la viitură, în unele case încă este mâl. Primarul spune că și la acest moment în comună mai sunt locuinţe din care încă nu a fost scos tot mâlul şi primăria pune la dispoziţia oamenilor mijloace de transport pentru a căra mâlul, mobilele distruse și celelalte bunuri care nu mai pot fi utilizate.
Într-o zonă a comunei a apărut o nouă groapă de gunoi la care au fost duse peste 1.800 de transporturi cu camioane încărcate cu mobilier, frigidere, aragaze, pături, geamuri, electrocasnice, tot ce-au avut cetăţenii în case le-au scos şi le-au pus acolo. Acolo, e munca de o viaţă a localnicilor din Slobozia Conachi.
„Am plecat pentru că sunt în pragul disperării. Aveam casă cu opt camere, cu fântână, gresie, faianţă, o muncă de-o viaţă”
Pentru multe familii dezastrul se repetă pentru a treia oară, pentru că și-au mai văzut casele inundate și pline de mâl și o mare parte din bunurile cumpărate cu sacrificii distruse și la inundațiile din 2013 și 2016. Este într-o astfel de situație și familia Florea, care de fiecare dată și-a refăcut casa cu speranța că dezastrul nu se va repeta. Acum au fost nevoiți să se mute într-un container, pentru că nu își mai pot reconstrui casa și vor trebui să își ridice altă casă, în noul cartier.
„Am plecat pentru că suntem în pragul disperării. Aveam casă cu opt camere, cu fântână, gresie, faianţă, o muncă de-o viaţă. Nu suntem oameni de nimic. Am muncit şi eu, şi soţul. (…).
M-a durut sufletul să plec şi să las mâlul acolo. De-atunci n-am stat. Mai sunt geamuri, pereţi, toate au fost muncite. Două sufragerii. Mai este o sufragerie în casă, mai este o canapea, mai sunt lucruri pe care nici măcar nu putem să le mai scoatem. Nici timp nu a mai fost. Ne-am concentrat pe munca de aici, că vine iarna şi-am zis că măcar să o acoperim. Acum, nu mai avem tablă, n-avem geamuri. M-a întrebat cineva cu ce? Noi suntem obosiţi şi psihic”, spune Florina Florea, care a adăugat că ajutorul de urgenţă primit de la Guvern, de 15.000 de lei, a fost binevenit, dar insuficient, pentru că acum au făcut deja datorii pentru a-și ridica pereții noii case, în care se vor putea muta la anul. În acest an, vor sărbători Crăciunul în container.
Mai este nevoie de ajutoare – materiale de construcții, pentru curățenie și cu ce poate ajuta fiecare – pentru casele inundate
Primarul comunei Slobozia Conachi a lansat un apel către cei care vor și pot să îi ajute pe localnicii care și-au pierdut agoniseala de o viață în cele 27 de minute în care viitura a măturat localitatea:
„Vreau să transmit un mesaj la privaţi şi la oamenii de bine, dacă pot să ajute cu ceva, indiferent cu ce, materiale de construcţie, orice, pentru familiile care au fost afectate, inclusiv materiale de curăţenie, îi aşteptăm cu mare drag la Slobozia. Mai avem persoane care au promis că vor construi în Slobozia Conachi şi nu au construit nimic. Îi aşteptăm cu mare drag să vină să facă ce au promis. Îi aşteptăm cu inima deschisă. Le dau încă 100 de loturi de casă, să vină să construiască. Îi aşteptăm!”.